SMF-Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Панагюрското съкровище и миналото ни ("Светът общува с Боговете"-премиера)
 
24 Сеп, 2013
Панагюрското съкровище и миналото ни ("Светът общува с Боговете"-премиера)Златното съкровище е божествена трапеза, събрала вярата на хората от целия свят и показала как те общуват с Боговете - “СВЕТЪТ ОБЩУВА С БОГОВЕТЕ” е моето име на Панагюрското съкровище.

На 25 септември, 17:00 ч., в Балабановата къща в Стария град – Пловдив ще бъде направена премиера на книгата на Йордан Детев “Светът общува с Боговете" – продължение на "Краят на Тракийската Атлантида". Събитието е част от тазгодишните традиционни Празници на Стария град, които ще преминат под надслов “Врата във времето”. “Светът общува с Боговете" ще представят Светла Москова и Вихра Григорова.

- Г-н Детев, какво ще научат вашите читатели от новата ви книга “Светът общува с Боговете”?

- Нека първо уточним, тази книга е дългочаканото продължение на сагата “Краят на Тракийската Атлантида”, първият ми исторически роман, появил се още в далечната 2009 г. и привлякъл вниманието на квалифицирани ценители. Заговори се дори за неговото филмиране, но сцените описани в него далеч надхвърлят възможностите на родната кинематография, а за американска суперпродукция не стигнаха нито творческата смелост, нито средствата. Да припомня, че точно тогава влязохме в жестока стагнация и подобни средства изглеждаха немислими.

Панагюрското съкровище е божествена трапеза, събрала вярата на хората от целия свят- Тогава нека почака разговорът за продължението и да ни разкажете още за историческата сага?

- Разбира се, с удоволствие. След 10 години изучаване и публикуване на резултатите, които нашия  топархеолог Петър Детев бе постигнал, но не успя да съобщи официално, сам стигнах до убеждението, че в страната няма климат, в който неговите открития да бъдат посрещнати подобаващо. С много саможертви и усилия още през 2002 г. публикувах капиталния му труд, неговите колеги предпочитаха той да си остане със 100-ината вече обнародвани научни публикации. На тях той им трябваше като донор, а не като ментор, като мезе за местна консумация, а не като пищна вечеря за световния научен елит. Уви, често срещано явление у нас и до днес, въпреки че произходът му е социалистически, а генезисът – тоталитарен.

- Кои открития на обичания от мнозина Петър Детев визирате?

- Казано направо, без заобикалки – че сме най-старото население в Европа, че сме създали първата европейска култура, че Пловдив е най-старият град в Европа. Старият Детев дори отиваше по-далеч – той твърдеше, че историята на Пловдив е на 9000 години и че няма друг град в света с подобна възраст. Но неговите научни прозрения не свършваха дотук – той упорито доказваше, че тукашното население е коренно, местно, и че ние сме негови преки наследници.

- И всичко това преди колко години?

- Удивително е, че всичко това постигна преди повече от 30 години и то във времена, когато липсваха каквито и да са помощни, не-археологически инструменти за изследване и анализ, каквито са днес ДНК анализите, например.

- Защо не успя да публикува и да наложи своите тези?

- Във времената, в които се развиваше неговата научна дейност това беше абсурдно. Тогава ние существувахме по законите на съветски протекторат и всички елементи недолюбвани от съветската система – произход, наследствени белези, езическа вяра, автохтонност нямаха път в научните редакции.

- Какво се е променило днес?

- Добър въпрос, за жалост без отговор. Почти нищо. Дългото табу върху тези теми е отгледало навици, а навиците са втора природа.

Това златно съкровище е шедьовърът на епохата, в която е създадено- И как постъпихте?

- Как, как? Описах тези неща и написах на заглавната страница – исторически роман. Та който иска да вярва, който не, да се забавлява. Фабулата си я биваше.

- Какво се случи през изминалите от тогава години?

- Много неща. Реших и започнах да задълбочавам познанията си по археология на професионално ниво. Искам да служа на истината, по истински начин. И не мисля, че художественото й поднасяне пречи.

- Това е любопитно. Свикнали сме да разделяме научното от художественото.

- Да, докато си живеехме в старото време, другояче не можеше и да бъде. Но днес, с тези нови технологии, със завладяващата всичко и всички виртуална култура, май нещата се променят. Дано един ден и нашата наука открие пътищата, които ще й позволят по атрактивен начин да описва и доказва научните си тези. Защото по света вече го правят. А и огромният обем нова информация, генерирана от безчислени нови методи за анализ, родиха многобройни открития, които битуват в нова, електронна среда.

- И ето ни в… продължението. За какво става дума?

- Следвайки фабулата, наследена от първата книга, някак естествено и неусетно стигнах до т.нар. Панагюрско златно съкровище. Именно неговото описание даде заглавието на книгата.

- Какво означава това?

- Че Свещената трапеза “СВЕТЪТ ОБЩУВА С БОГОВЕТЕ” е моето име на Панагюрското съкровище. Че тази божествена трапеза е събрала вярата на хората от целия свят и е показала как те общуват с Боговете по невероятен начин. Че това златно съкровище е шедьовърът на епохата, в която е създадено.

- Тези квалификации не са му чужди и досега?

- Така е, но благодарение на историческия фон, който изследвах и описах, доказах неоспоримо местния му произход. Посочих и кой е бил неговият автор.

- Наистина ли? Звучи фантастично.

- Засега ще кажа само, че той е Посветен и е от жреческата каста на бесите.  

- Какво друго?

- Възстановка на шествието на поклонниците в Деня на Великата богиня майка Бендида и нейният син Сабазий, случвало се всяка година в Родопите.
Новото е и погребението на Керсеблепт, убит от Филип Македонски и ритуалите, съпътстващи го, ведно с оставените знаци, които сочат, че с победата на Филип царството ни за пръ път е загубило независимостта си. Виждал съм с очите си тези артефакти.

Защо само археолози изследват това феноменално съкровище, след като то не е тяхно откритие?- За погребението може да се досетим, има изследвания на погребалните практики. Но за шествието как?

- Просто е, всеки мой свободен миг съм в Родопите. Обходил съм стотици светилища там. И ги… населих с поклонници. Наистина е импозантно. Заслужава да се филмира!

- А прорицателите? Те също са терра инкогнита за нашата научна литература.

- Моето скромно мнение, което споделям в новата си книга е, че именно жреците са създали нашата песен, нашият песенно-поетичен фолклор, с чиято уникалност с право се гордеем!

- Изненадахте ме. Но и ме замислихте. Наистина наивно е да си мислим, че обикновените хорица са измислили всичко в нашия уникален фолклор.

- Да. По отношение на културните ни достойнства стояхме някак ненаселени с хора. Може би заради опасния факт, че тези скрити от очите ни творци, са основателите на европейската култура и история.

- И така до Панагюрското съкровище?

- Може и така да се каже. Прави ли ви впечатление, че то не попада в световната история на изкуството, въпреки че е най-големият шедьовър на епохата?

- Защо е така? Съгласете се, че липсата ни в световната история действа изключително смущаващо.

- Защото в онези времена ние слушахме, че в праисторията и пред-античността нямало изкуство?!

- Не, не го вярвам това?

- Мога да ви го цитирам, но ще си го спестя от уважение към неговия автор, вече покойник. На свой ред да попитам – защо само археолози изследват това феноменално съкровище, след като то не е тяхно откритие? Къде са изкуствоведи, историци, културолози?

- И все пак. За кого е било направено?

- Разбира се, че за Александър Македонски. Само той в тази епоха е изповядвал подобни идеи!

- Говори се, че е идвал в наше светилище?

- Познахте...

прочитания: 11514


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info