Glenn-Hughes-Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е вашият фаворит за есенно-зимния киносезон 2023?

Наполеон
Убийците на цветната луна
Клети създания
Ферари
Убиецът

 
   Резултати

ГРАБО
Иво от "Биг Мама Скендъл": Рок музиката никога няма да изчезне
 
29 Май, 2007
Иво от "Биг Мама Скендъл": Рок музиката никога няма да изчезнеИво Гочев е вокал и акустична китара в групите "Биг Мама Скендъл" и "Shine". Група "Биг Мама Скендъл" съществува вече 14 години и след кратко прекъсване отново се завърна на сцената.

- Иво, разкажи за участията на "Биг Мама Скендъл" през това лято. С какви впечатления остана от публиката и организаторите. Доволен ли си от вашето представяне?

- Това лято група "Биг Мама Скендъл" имаше най-разнообразни изяви. Всъщност те започнаха на 8 май, когато участвахме в концерта "Цвете за Гошо" в Южния парк. На "Рок в Рила" свирихме в края на август. Това за мен беше първият истински фестивал за тази година. Много добра организация, а и такава публика не бях виждал отдавна. Хората пред сцената бяха много готини, започнаха да пеят веднага и това много ме изкефи. "Рок в Рила" е традиционен фестивал, който се провежда за трета година. Той беше заснет от БНТ и скоро трябва да бъде излъчен. "Рок в Рила" ще се запомни като един добър фест за рок музиката. В деня, в който ние свирихме, участваха и Вили Кавалджиев, БТР, "Контрол". "Биг Мама Скендъл" изпълни само авторска музика от различни години в периода 1997-2005 г. Дори премиерът Станишев се появи да послуша и погледа рок.
Другият значим за мен фестивал бе "Арт фест", който едновременно се проведе в Банско, Троян и Царево на 9-10 септември. Ние взехме участие в Банско, където попаднахме на много разнородна и различна публика, в сравнение с тази в Рила. Имаше много възрастни хора, младежи, чужденци, както и много столичани. Излязохме на една сцена с "Фанданго", "Турбо", Наско Стефанов и Силвия Кацарова. В Банско бяхме обградени от много внимание. Там също изпълнявахме само авторска музика, смятам че по този начин трябва да продължи да се изявява "Биг Мама Скендъл", а не да свири кавъри по клубовете.

- Кое допринася за неизчерпаемата енергия на рока?

- Тази музика никога няма да изчезне. Рокът винаги ще има потенциална стойност, защото идва отвътре. Когато нещо извира от самия теб, то винаги е истинско. Даже през определени периоди се повтарят едни и същи мисли, чувства и т. н. Рокът не е някакъв продукт, който да направим, да облечем в опаковка и да го продадем. Колкото е по-истински, толкова по-стойностен е. Той е като различните чувства - любов, омраза, гняв, щастие. Затова и рокът никога няма да се забрави, защото е състояние на духа. Всичко се трансформира в положителна енергия, въпреки че някои хора си мислят, че тя е отрицателна. Аз си мисля, че отрицателната енергия може би се намира в други стилове.

- Как съчетаваш работата си в двете групи - "Биг Мама Скендъл" и "Shine"?

- Всъщност от пролетта на 2005 г. "Shine" не свирят поради няколко причини. Първата е, че две от момчетата нямаха достатъчно време за репетиции. На второ място, аз възобнових "Биг Мама Скендъл" в абсолютно обновен състав. При мен идваха организатори, които искаха да участвам с известна група, а мен ме свързват именно с "Биг Мама Скендъл".
Така че "Shine" в момента не свирят, но аз имам достатъчно работа, тъй като правя две нови парчета едновременно. Има готови четири нови песни, една е стара, но записана наново с 12-струнна китара - това е "Lay Down" от 1998 г. "Биг Мама Скендъл" върви към евентуален албум, но дали ще излезе в България или някъде другаде за момента все още не мога да кажа.

Рокът никога няма да се забрави, защото е състояние на духа- Опитваш ли се да вкарваш някакви модерни течения в новите парчета?

- Да, въпреки че да ти кажа честно трябва да се спазва много тънък баланс между това - кой си ти, какво си направил досега и какви са тенденциите в момента. "Ролинг Стоунс" например са си "Ролинг Стоунс", но и същевремено в някои песни в новия им албум могат да се доловят някакви такива модерни елементи. За мен най-важното е песните, които правя, да могат да развълнуват този, който ги слуша. Като ги чуеш да ти стане готино, да се почувстваш по-добре. Да се заредиш с енергия и да ти се оправи настроението. Това е и голямата цел на рок музиката.

- Какво място заема бизнеса в музиката?

- До момента "Биг Мама Скендъл" не са "избили рибата" с някой хит. Ако искаме да го направим, трябва да изсвирим нещо, което е далеч от нашия стил. Рокът в момента не е на мода, но вярвам, че постепенно ще се завърне на сцената и то триумфално. А бизнесът си е бизнес. Когато ми се обаждат за участие, аз казвам срещу каква сума ще го направим. А отстреща ми отговарят или че е добре, или че не могат да си го позволят. Естествено, трябва и да си човек. Има клубове, които не могат да си позволят да ти платят много, но си струва да свириш в тях.

- Има ли нещо, което не успя да изразиш през всички тези години чрез музиката?

- Ами всъщност някои песни от предишни албуми бих могъл да ги изсвиря и сега. В смисъл, че това е друга песен, но прилича на еди коя си. В рокът това е възможно. При мен всичко е като някакво своеобразно пътуване в музиката. Всеки музикант непрекъснато се намира някъде, той не спира, понякога си мисли, че е спрял, но продължава да пътува през различните етапи.
Аз не искам да си сменям стила, няма да стана ди джей. Следващият албум на "Биг Мама Скендъл" ще звучи по-различно от предишните, но пак ще сме си ние. Най-важното нещо да носиш своята енергия във всеки един албум. Това е гаранция, че ще те има и утре!

- Кое е най-важното нещо, което не трябва да забравя един музикант?

- На първо място, един музикант трябва да си намери собствения стил. В България има много сбъркани хора, занимаващи се с музика, които си мислят, че като започнат да свирят като БТР или Д2 и от тях ще стане нещо. Трябва да правиш нещо, което да те отличава от другите. Ако само подражаваш, максимумът на съществуване на групата ти е година.

- Оприличавали ли са "Биг Мама Скендъл" с други банди?

- В началото ни казваха, че се правим на "Bon Jovi", "Poison", "Aerosmith", "Motley Crue". След това говореха, че сме пънк група. В онези години ние бяхме много силни в алкохола, може да сме били и пънк група, знам ли! : Много пътувахме, много пиехме и много свирехме. Често изпълнявахме разни парчета на "Sex Pistols", може би заради това ни викаха, че сме пънкари.

За мен най-важното е песните, които правя, да могат да развълнуват този, който ги слуша- Имате ли предстоящи участия?

- Да, предстои ни концерт в НДК на 14 октомври, ще свирим на едно модно изложение. Преговаряме и с няколко софийски клуба. На мен не ми се свири по клубове, но зависи от условията. Иначе тенденцията ни е да минем почти изцяло към свирене на авторска музика, без никакави кавъри.

- Кое е най-хубавото нещо, което ти се случи през лятото?

- Най-готиното беше, че се видях със страшно много музиканти и изпълнители на морето, добри мои приятели - Светльо от "Хиподил", Оги от "Стоунхендж", Графа, Мария Илиева, група "Те" и т. н.

- Ти работиш и в медия, какви са ти впечатленията от новия "Биг Брадър"?

- Оказа се, че моя близка приятелка участва в "Биг Брадър 2" - Силвето. Като я видях и щях направо да падна. Иначе нищо не мисля за реалити шоуто, защото не го гледам, а и смятам, че на който му е скучен животът гледа такива неща. Предпочитам вместо това да отида в някой клуб и да послушам как свири хубава група. Само като вървиш по улицата можеш да видиш много повече реални житейски ситуации, отколкото в "Биг Брадър".

- Коя е движещата сила за теб?

- Любовта.

прочитания: 7193


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info