We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание

АНКЕТА
Коя е любимата ви фентъзи поредица?

Властелинът на пръстените
Тъмната кула
Землемория
Песен за огън и лед
Вещерът
Конан Варварина

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Konsultkantora_new
В пещерите Вайтомо в Нова Зеландия живеят... светещи червеи
 
26 Юни, 2009
В пещерите Вайтомо в Нова Зеландия живеят... светещи червеиЗапочвайки живота си като мъничка ларва с вече включена светлинка на опашката, светещият червей живее в нещо като “хамак” от слуз и коприна, отделяна от различни жлези в устата му.

Невероятно е, че...

Новозеландският “светещ червей” всъщност представлява необикновен вид насекомо. Мястото, което обитават светещите червеи, са пещерите Вайтомо на новозеландския Северен остров. Писателят Джордж Бърнард Шоу нарича това място “осмото чудо на света”.

Започвайки живота си като мъничка ларва с вече включена светлинка на опашката, новозеландският светещ червей си строи нещо като “хамак” от слуз и коприна, отделяна от различни жлези в устата му и го закрепва за тавана на пещерата. “Хамакът” всъщност представлява тунел, в който ларвата може да се движи напред-назад.

“Светещият червей” се храни с онова, което лети във въздуха, а именно мушици, комари и еднодневки, привлечени от светлината. За да ги хване, светещият червей пуска надолу от своя “хамак” редица копринени нишки (понякога до 70). По всяка нишка на равно разстояние една от друга са разположени минатюрни лепкави капчици слуз, наподобяващи мънички перлени огърлици, увиснали право надолу. Гледката представлява истински спектакъл за смаяните очи на изследователите.прочитания: 4887

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info