" />
We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на режисьора Дейвид Линч?

Мълхоланд Драйв
Ерейзърхед
Диво сърце
Синьо кадифе
Дюн
Вътрешна империя
Туин Пийкс: Огън, следвай ме
Изгубената магистрала
Човекът слон

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
Таблата била любимо развлечение на египетските владетели
 
19 Май, 2008
Таблата била любимо развлечение на египетските владетелиДвамата съперници трябвало да придвижват фигурките си към квадрати с интересни имена - “Корабът на бога-слънце” - “Къщата на възкресението”, “Красивата къща”. Хвърляне на зара нямало.

Невероятно е, че...

В Египет прототипът на днешната табла се наричал “сенет” или “сенат”. Самата игра била любимо развлечение на египетските владетели, а правилата съвсем не били трудни – тридесет квадратчета били разделени на три редици по десет и двамата съперници трябвало да придвижват фигурките си към квадрати с имена като “Красивата къща”, “Корабът на бога-слънце”, “Къщата на възкресението”.

Който първи достигнел съответните квадрати, бил обявяван за победител. По пътя, при определени условия, той можел да връща противниковите фигурки назад. Хвърляне на зара в буквалния смисъл нямало, защото той още не бил измислен, затова броят на ходовете се определял от сноп пръчици и от това накъде сочели краищата им при падане на земята.

Хилядолетия по-късно в Древен Рим се появила играта “лудус дуодецим скриптрум” (в превод “играта на дванайсетте реда”), която по някое време се видоизменила в европейската версия на таблата.

прочитания: 4039

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info