Faun_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

“Голо тяло” – скулптура и рисунки от колекцията на СГХГ
 
14 Юни, 2015
“Голо тяло” – скулптура и рисунки от колекцията на СГХГИзложбата ще представи скулптура и рисунки - творби на различни български автори от колекцията на СГХГ, посветили част от творчеството си на голото тяло. Жанр, в който Васка Емануилова има ярки постижения.

На 17 юни, сряда, от 18:00 часа Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще представи изложбата “Голо тяло”. Експозицията се посвещава на 110-годишнината от рождението на известната скулпторка Васка Емануилова. Изложбата ще представи скулптура и рисунки – произведения на различни български автори от колекцията на СГХГ, посветили част от творчеството си на голото тяло, жанр в който Васка Емануилова има ярки постижения. Със собствения си естетически възглед и присъствие, тя достига до свой стилистически почерк, има своето значимо и достойно място в българската скулптура. Основна част от творчеството ѝ е свързана с важни постижения в областта на голото тяло. През целия си творчески път, близо шест десетилетия, тя се връща към тази вечна тема – човешкото тяло, най-изразително в своята голота. Васка Емануилова го открива за себе си и за нашето изкуство отново, по новому. За нея това е сюжет, който съдържа в себе си не само физическата достоверност на натурата, нито само формалните търсения, а нещо по-дълбоко, свързано с духа и живота.

Човешкото тяло, най-изразително в своята голота
През годините в колекцията на СГХГ са откупувани  творби от различни периоди от този жанр и се е оформила интересна сбирка. Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра “Голо тяло”, които се съхраняват във фонд “Скулптура” и “Графика” на СГХГ. Експозицията поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век. Това е активният творчески период на Васка Емануилова. Освен нейни творби, в експозицията  са включени работи и на други български автори, част от които продължават да се вълнуват от жанра и до днес. Показани са над 80 творби – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията. Посетителите ще видят произведения на Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела, Галин Малакчиев, Павел Койчев, Томас Кочев, Спартак Дерменджиев, Пенчо Добрев, Емил Попов, Кирил Матеев. А като своеобразен контрапункт, и в същото време като един паралелен и обогатяващ разказ, са представени рисунки на Греди Асса, Марко Бехар, Свилен Блажев , Георги Павлов – Павлето. Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство.

Изложбата “Голо тяло” може да бъде видяна до 12 юли 2015 г. в Софийска градска художествена галерия на ул. “Ген Гурко” 1.

прочитания: 9034

Judas-Priest_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info