We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
Класически траш и дет метъл от "Kreator" и "Vader" на сцената на Mixtape 5
 
25 Яну, 2018
Класически траш и дет метъл от "Kreator" и "Vader" на сцената на Mixtape 5Две легенди и една нова надежда на екстремната сцена в общ концерт! Флагманът на полската екстремна сцена - "Vader" свириха заедно с "Kreator" и "Dagoba" на 24 януари 2018 г. в клуб Mixtape5 в София.

  снимки: Обектив

  24 януари, клуб Mixtape 5, София. Съвсем уверено можем да кажем, че мразовитата нощ на 24 януари ни донесе първия голям концерт за 2018 г. Три екстремни групи от различни поколения и националности се събраха във внезапно отеснелия столичен клуб Mixtape 5, за да потопят родни (и чужди) хедбенгъри в няколкочасово убийствено метъл изживяване. Неумолимите германски траш машини "Kreator", подкрепени от поляците "Vader" и французите "Dagoba", гостуваха в столицата ни по покана на компания BGTSC.

Dagoba  След незначително закъснение в предварително обявената програма, което по никакъв начин не се отрази на шоуто, около 19:00 ч. феновете започнаха да се вливат в ограниченото пространство на клуба. Концертът бе тотално разпродаден няколко дни преди самото събитие, така че в самия му ден билети нямаше, въпреки че "окъснели" желаещи търсеха такива пред залата. Какво да се прави - поради чисто технически съображения нямаше как преместването на концерта в по-голяма зала да се случи в последния момент. Така или иначе, стотиците "избрани" вече влизаха. Студът в подлеза на НДК не бе успял да охлади страстите им, а напротив - вълнението се предаваше като ток през хордите почитатели, дошли да видят своите любимци на живо. Истинска наслада за очите бе гледката на якета, т-шърти и нашивки с класическите обложки на албумите на "Kreator", които почти всеки от присъстващите носеше.

  На французите "Dagoba" се падна честта да открият концерта. В стегнатия си 30-минутен сет групата изпълни седем композиции, като само една от тях бе от новия албум "Black Nova" - песента "Inner Sun". Това едва ли бе случайно - "Dagoba" гостуваха за първи път в България и очевидно се надяваха сред феновете да има такива, които са следели досегашното им творчество. А то всъщност съвсем не е малко - цели седем дългосвирещи албума. Оказа се, че посоката бе съвсем правилна - сред стотиците в пита пред сцената се намериха немалко познавачи, които припяваха текстовете на по-класически за "Dagoba" парчета - "I, Reptile", "When Winter..." и "The Sunset Curse".

  За музиката на "Dagoba" можем да кажем, че представлява любопитна смесица от тежки дет / груув китари и вокали, разнообразявани от електронни индъстриъл елементи. На места определено личаха залитания към по-ранните албуми на "Machine Head" и "Ministry". Интересен бе и фактът, че почти никога не сме гледали метъл група от Франция да гостува на родна земя, а както "Dagoba" доказаха в тази страна екстремната сцена също ври и кипи!

  Само двайсетина минути след като "Dagoba" си взеха довиждане с публиката, сцената посрещна полските дет метъл ветерани "Vader". Поводът за петия концерт на Петер Вивчжарек и компания бе наистина специален - 25 години от издаването на дебютния проект "The Ultimate Incantation". Подаръкът за заклетите почитатели на "Vader" също бе страхотен - изпълняване на целия албум на живо, 10 емблематични парчета, изсвирени дори по реда, в който са подредени в "The Ultimate Incantation" и носещи неподправеното звучене на дет метъла от 90-е. Бруталният саунд, разбира се, бе гарантиран - "Vader" не са от групите, които обичат като с перце да галят слуха. Една след друга се редяха резачките "Dark Age", "Vicious Circle", "The Crucified Ones", "The Final Massacre", "Testimony" и така до края на касетката! :)

Vader  50 минути по-късно атмосферата в Mixtape 5 вече бе чувствително нажежена, погото се вихреше пред сцената, а подът лепнеше от пот и бира. "Vader" се раздаваха и споделяха емоциите на феновете с нескрит ентусиазъм, като че свиреха на голям фестивал, а не пред клубно множество.

  И ако има нещо, за което да съжаляваме след края на сета на "Vader" е, че не чухме песента "Sword of the Witcher", посветена на знаменития фентъзи герой Вещера. Разбира се, шоуто на "Vader" бе тематично, но при шестото си гостуване у нас те могат направо да започнат именно с това парче!

  Трудно е да се опише какво се случваше в залата на Mixtape 5 броени минути преди появата на "Kreator". Потокът от хора не спираше да циркулира, най-разгорещените "криейтъри" вече загряваха за предстоящия мошпит, от колоните гърмяха хитове на "Iron Maiden" и "Judas Priest", алкохолът щедро се лееше откъм двата бара, името на групата се скандираше оглушително.

  Тевтонските рицари "Kreator" се тотални любимци на българската публика. Заедно със сънародниците си от "Helloween", те държат рекорд по най-много изнесени концерти в България. Първите два от тях носят носталгичен спомен за гостуването на "Kreator" в София и Варна през 1993 г. - това бе една от първите групи, които съумяха да пробият през комунистическата завеса и да донесат свободния дух на траш метъл музиката в страната ни. Последното шоу на "Kreator" пък бе съвсем скоро - през пролетта на 2016 г. като хедлайнери на "София Метъл Фест" в зала "Универсиада", отново организиран от компания BGTSC. И ето ги отново тук - заредени и готови, с чисто нов опустошителен албум "Gods of Violence" и във върхова форма!

  Светлините изгаснаха, клубът потъна в мрак и сред него се виждаха тъмните силуети на членовете на групата, които излизаха на сцената. Секунди по-късно отново стана ден и яростните акорди на "Phantom Antichrist" - парче, с което в последните години "Kreator" обичат да започват концертите си - се забиха в главите на стотиците хедбенгъри. Те бяха приветствани от фронтмена Миле Петроза с цялата мощ, събрала се и в следващото парче - "Hail to the Hordes".

Kreator  След това, меко казано, гневно начало посоката взе рязък завой и следващите две песни - "Enemy of God" и "Satan is Real", разкриха някои философски възгледи на "Kreator" относно мястото, което религията заема в живота на хората. Без да й се дава и глътка въздух, публиката бе запратена в месомелачките на "Civilization Collapse" и "People of the Lie". След края на последната Миле се появи със знаме в ръка, което започна да развява, докато надъхваше феновете: "Време е да развеем Флага на Омразата!". Последва емблематичната класика от средата на 80-е "Flag of Hate", олд-скуул траш, който пренесе мнозина от присъстващите в младостта им - в годините, когато самите "Kreator" бяха сърдити хлапета със стържещи китари.

  По-новите "Phobia" и титулната "Gods of Violence" от новия албум ни върнаха в действителността, но само за кратко. Последва размазващата "Total Death" от 1985 г. И това съвсем не бе последния древен хит, изпълнен на това шоу - до края на концерта чухме и класиките "Betrayer" и "Pleasure to Kill", с които навремето "Kreator" обявиха пред света, че на траш небосклона е изгряла нова звезда.

  Бисовете бяха отделени за както вече споменахме много силния нов албум "Gods of Violence". Актуалният проект на "Kreator" зае първо място в класациите на Германия за 2017 г. - успех, с който малко "метъл динозаври" могат днес да се похвалят. Песните "Totalitarian Terror" и "Fallen Brother" с пълна сила доказаха това. И тъй като краят бе близо, остана да чуем още две "модерни класики", станали задължителни за концертите на "Kreator" - "Hordes of Chaos" и "Violent Revolution".

  Доволен, че е изцедил и последните сили на хората в залата, Миле отправи адмирации към тях. "Сред вас съм като на шоу отпреди 30 години - потни тела, долепени едно до друго, тясно пространство, в което някак си се намира място и за адско пого! Това е, което аз наричам истински метъл!". И ние го подкрепяме за тези думи!

  От гостуването на "Kreator", "Vader" и "Dagoba" ще запомним само положителни неща - чудесно осветление и звук, солидно присъствие на три доказали се музикални имена и перфектна организация от страна на компания BGTSC. Едно подобаващо начало на Новата година, която сме сигурни, че тепърва ще ни поднесе много нови музикални преживявания и емоции!


прочитания: 1227

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info