We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя група искате да гледате на Hills of Rock 2019?

Metallica
Megadeth
Rammstein
Anthrax
W.A.S.P.
Manowar
Blind Guardian
Accept
Slipknot
Godsmack
Machine Head
Exodus

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Konsultkantora_new
"April in Paris" е новият проект на Мира Кацарова
 
18 Мар, 2018
"April in Paris" е новият проект на Мира КацароваТози път джазът ще звучи на френски и ще ни пренесе в цветния свят на бохемска Франция. На 4 април от 20:30 в "Sofia Live Club" е първият концерт от проекта, който ще бъде с вход свободен.

  Има нещо неустоимо във всичко, което свързваме с Франция, а езикът на тази страна притежава особена притегателна сила, като че ли назованите на френски чувства, предмети и идеи стават по-красиви. Като добавим към тази магическа формула и музиката, пред нас наистина се отваря цял нов свят – нежен, фин, понякога наивен и винаги пълен със страст към живота.

  "April in Paris" е заглавието на новия проект на Мира Кацарова, който е посветен на френската музика. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст и единствената класическа джаз пиеса в нея. Превърната в джаз стандарт, след първоначалното й представяне на Бродуей през 1932 година, и интерпретирана от десетки джаз певци и инструменталисти, в проекта на Мира тя играе ролята на покана към онзи свят, в който животът се живее в розово.

  April in ParisНеслучайно премиерата на "April in Paris" ще се случи в началото на април, но не във френската столица, а в София и Пловдив. На 4 април от 20:30 в "Sofia Live Club" е първият концерт от проекта, който ще бъде с вход свободен. След два дни, на 6 април, Париж ще гостува на Пловдив – френските песни, избрани от Мира, ще звучат в Bee Bop Café от 21:00 часа.

  С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон. В "April in Paris" ще прозвучат две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика – "Non, je ne regrette dеrien" и "La vie en rose" на Едит Пиаф. "Et la Mer" на Мишел Льогран е една от най-красивите френски песни и съвсем естествено има място в програмата. Вероятно няма човек, който да не е чувал една от френските класики от 60-те - "Les Champs-Elysees" на Жо Дасен. Тя също ще прозвучи на 4 и 6 април.

  Изненадващата композиция във френската програма е "Oblivion" на Астор Пиацола. Връзката на тази пиеса с Франция е, че тя е била повлияна от съветите на Надя Буланже, чийто ученик е бил самият Астор и именно под нейно влияние той създава танго нуево и респективно "Oblivion". Мира е написала текст на френски към инструменталната композиция на Пиацола, а по време на изпълнението като речитатив ще прозвучи и стихотворението на Пол Верлен "Il pleuredans mon coeur".

  Друго неконвенционално заглавие е "Je Bois" на неповторимия френски писател, музикант и драматург Борис Виан.

  Следващите не по-малко значими заглавия в програмата са "Ne me quitte pas" на Жак Брел и "Que reste-t-ilde nos amours ?" на Шарл Трене. На френски ще прозвучи и "Les eaux de Mars" ("Waters of March").

  Има и някои по-нови френски песни– като "Voyage Voyage" на Дезирлес, с много изненадващ прочит от страна на Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите на всички композиции, включени в "April in Paris".

  "La Belle Dame Sans Regrets" на Стинг, написана от Доминик Милър, и "Dansez sur moi" на Клод Нугаро добавят последните щрихи в музикалната картина на френския живот, вкус и култура.

  Мирослава КацароваНа 4 и 6 април Мира ще представи "April in Paris" с джаз триото си – Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Веселин Веселинов-Еко (контрабас). Към тях ще се присъедини и струнен квартет. А френската музика ще продължи своето пътешествие в страната през лятото, когато Мира планира турне с програмата.

  Проектът "April in Paris" се осъществява с безрезервната подкрепа на Schweppes, които обичат истински джаза и от години подкрепят проектите на Мира Кацарова. В реализирането на френската мечта участва и фотографът Павел Червенков, който осъществи специалната фотосесия с Мира и другия главен герой – класически ситроен DS. Това е може би най-емблематичният модел автомобил във Франция, който е спомен за несравнимо красивото френско кино, но и символ на френския живот и нагласа към света, който все още може да се види по улиците на Париж, Лион или Марсилия.

  "April in Paris" ще си има и специално книжно издание, включващо всички текстове на песни, както и няколко, написани от Мира за програмата, отношението и връзката й с френската култура, език и начин на живот. В книжката за проекта, която ще получат всички присъстващи на концертите, са поместени и всички кадри от фотосесията на Павел Червенков.

  На 4 и 6 април френската култура ще срещне българската. Чуйте историята на тази среща, изпята на френски…


прочитания: 742

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info