Wolf Path
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Шон Конъри?

Шотландски боец
Недосегаемите
Скалата
Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход
На лов за Червения октомври
всеки от "Бондианата"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
"April in Paris" е новият проект на Мира Кацарова
 
18 Мар, 2018
"April in Paris" е новият проект на Мира КацароваТози път джазът ще звучи на френски и ще ни пренесе в цветния свят на бохемска Франция. На 4 април от 20:30 в "Sofia Live Club" е първият концерт от проекта, който ще бъде с вход свободен.

  Има нещо неустоимо във всичко, което свързваме с Франция, а езикът на тази страна притежава особена притегателна сила, като че ли назованите на френски чувства, предмети и идеи стават по-красиви. Като добавим към тази магическа формула и музиката, пред нас наистина се отваря цял нов свят – нежен, фин, понякога наивен и винаги пълен със страст към живота.

  "April in Paris" е заглавието на новия проект на Мира Кацарова, който е посветен на френската музика. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст и единствената класическа джаз пиеса в нея. Превърната в джаз стандарт, след първоначалното й представяне на Бродуей през 1932 година, и интерпретирана от десетки джаз певци и инструменталисти, в проекта на Мира тя играе ролята на покана към онзи свят, в който животът се живее в розово.

  April in ParisНеслучайно премиерата на "April in Paris" ще се случи в началото на април, но не във френската столица, а в София и Пловдив. На 4 април от 20:30 в "Sofia Live Club" е първият концерт от проекта, който ще бъде с вход свободен. След два дни, на 6 април, Париж ще гостува на Пловдив – френските песни, избрани от Мира, ще звучат в Bee Bop Café от 21:00 часа.

  С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон. В "April in Paris" ще прозвучат две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика – "Non, je ne regrette dеrien" и "La vie en rose" на Едит Пиаф. "Et la Mer" на Мишел Льогран е една от най-красивите френски песни и съвсем естествено има място в програмата. Вероятно няма човек, който да не е чувал една от френските класики от 60-те - "Les Champs-Elysees" на Жо Дасен. Тя също ще прозвучи на 4 и 6 април.

  Изненадващата композиция във френската програма е "Oblivion" на Астор Пиацола. Връзката на тази пиеса с Франция е, че тя е била повлияна от съветите на Надя Буланже, чийто ученик е бил самият Астор и именно под нейно влияние той създава танго нуево и респективно "Oblivion". Мира е написала текст на френски към инструменталната композиция на Пиацола, а по време на изпълнението като речитатив ще прозвучи и стихотворението на Пол Верлен "Il pleuredans mon coeur".

  Друго неконвенционално заглавие е "Je Bois" на неповторимия френски писател, музикант и драматург Борис Виан.

  Следващите не по-малко значими заглавия в програмата са "Ne me quitte pas" на Жак Брел и "Que reste-t-ilde nos amours ?" на Шарл Трене. На френски ще прозвучи и "Les eaux de Mars" ("Waters of March").

  Има и някои по-нови френски песни– като "Voyage Voyage" на Дезирлес, с много изненадващ прочит от страна на Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите на всички композиции, включени в "April in Paris".

  "La Belle Dame Sans Regrets" на Стинг, написана от Доминик Милър, и "Dansez sur moi" на Клод Нугаро добавят последните щрихи в музикалната картина на френския живот, вкус и култура.

  Мирослава КацароваНа 4 и 6 април Мира ще представи "April in Paris" с джаз триото си – Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Веселин Веселинов-Еко (контрабас). Към тях ще се присъедини и струнен квартет. А френската музика ще продължи своето пътешествие в страната през лятото, когато Мира планира турне с програмата.

  Проектът "April in Paris" се осъществява с безрезервната подкрепа на Schweppes, които обичат истински джаза и от години подкрепят проектите на Мира Кацарова. В реализирането на френската мечта участва и фотографът Павел Червенков, който осъществи специалната фотосесия с Мира и другия главен герой – класически ситроен DS. Това е може би най-емблематичният модел автомобил във Франция, който е спомен за несравнимо красивото френско кино, но и символ на френския живот и нагласа към света, който все още може да се види по улиците на Париж, Лион или Марсилия.

  "April in Paris" ще си има и специално книжно издание, включващо всички текстове на песни, както и няколко, написани от Мира за програмата, отношението и връзката й с френската култура, език и начин на живот. В книжката за проекта, която ще получат всички присъстващи на концертите, са поместени и всички кадри от фотосесията на Павел Червенков.

  На 4 и 6 април френската култура ще срещне българската. Чуйте историята на тази среща, изпята на френски…


прочитания: 1182

We Rock Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info