We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя група искате да гледате на Hills of Rock 2019?

Metallica
Megadeth
Rammstein
Anthrax
W.A.S.P.
Manowar
Blind Guardian
Accept
Slipknot
Godsmack
Machine Head
Exodus

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Colibrikantora_new
"Паякът” става на 5 години, празнува рожден ден с 60-то представление
 
11 Фев, 2016
"Паякът” става на 5 години, празнува рожден ден с 60-то представление„Паякът” е първият съвместен творчески проект на млади режисьори Димитър Димитров и Йордан Славейков, които са и автори на текста. Двамата са интересно артистично дуо – пишат и поставят заедно пиеси.

С юбилейно 60-то издание пиесата „Паякът“ ще отпразнува 5 години на сцената. За 5 години авторската пиеса на режисьорите Йордан Славейков и Димитър Касабов обиколи 6 международни фестивала, 2 континента и се разписа с 3 престижни награди. Постановката, която беше показана в Ню Йорк на Fringe NY през август и спечели овациите на американските театрални критици ще се играе на 12 февруари (петък) в ТР „Сфумато” от 19:00 часа. Скоро „Паякът“ ще пътува отново до Америка, за да бъде представен пред българската общност в Сиатъл, Чикаго и Сан Франциско. Поканата идва от директорката на Българския културен институт в Сиатъл – Елка Русков.
 
„Паякът” е първият съвместен творчески проект на режисьорите Димитър Димитров и Йордан Славейков, които са и автори на текста. Двамата са интересно артистично дуо – пишат и поставят заедно пиеси. Димитър е студент от класа на големия режисьор проф. Леон Даниел, а Йордан е ученик на великия проф. Киркор Азарян. 

„Много врати ни отвори написването и реализация на „Паякът“. Всъщност, когато преди 5 години написахме текста, изобщо не сме мислили, че ще успеем да го поставим“, споделя нестандартният творчески тандем. Освен международно признание, проектът получи висока оценка и от родните театрални критици с номинация „Аскеер” в категорията „Съвременна  българска драматургия”.

Паякът - пиеса за неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода
И двамата режисьори са преподаватели по актьорско майсторство в младежката организация  за независимо театрално и филмово изкуство МОНТФИЗ. Образът на паяка е метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжината води към тъмната страна личността. Пиесата разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея; и нейната невъзможност. Сиамските близанци Пенко Господинов и Анастасия  Лютова (Мартин и Марта), празнувайки рождения си ден, непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода... 

„Паякът” беше показан на Десетия юбилеен международен фестивал на камерните театри и малките театрални форми „Слявянский венец” в Москва. Проектът получи престижната награда за най-добър актьорски дует. Участва и в международния фестивал Fringe в Ню Йорк, в рамките на който пиесата се превърна в едно от най-обсъжданите заглавия. А изданията The Village Voice и New York Times публикуваха за пиесата блестящи рецензии. „Паякът” си тръгна с две награди и от Международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина”, Санкт Петербург. Актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза „най добра женска роля”, а постановката беше отличена като „най-добро представление/силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението”.  
   
прочитания: 3847

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info