Plovdiv_Jazz_Fest_2019_01
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви фентъзи поредица?

Властелинът на пръстените
Тъмната кула
Землемория
Песен за огън и лед
Вещерът
Конан Варварина

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Kantorakantora_new
Борбата за власт сред владетелите била изключително жестока
 
16 Дек, 2007
Борбата за власт сред владетелите била изключително жестокаПри смяна на династия новият владетел се стреми да заличи спомена за предни властници, като изтрива имената им от гробниците, разбива статуите или подменя лицата им.

Мнозина изследователи търсят корените на разрушаване на символите на отминалата власт още в Древен Египет. Почти винаги при смяна на династия новият владетел се стреми да заличи спомена за предшествениците си, като изтрива имената им от гробниците, разбива статуите или подменя лицата им. Тази практика придобива особено големи измерения при властването на фараона Аменхотеп IV.

След идването му той налага нова религия и променя името си на Ехнатон. Жреците на Амон-Ра се превръщат в главни изкупителни жертви на новия фараон. Той подменя изображенията на предишните богове от храмовете и изтрива имената на фараоните от пирамидите.

Замяната на старите с нови божества продължава и в Древен Рим. Властолюбивите и егоцентрични римски владетели с особена злоба премахват следите от управлението на предшествениците си и  издигат в култ собствената си личност... докато не бъдат свалени или убити.


прочитания: 4563

Plovdiv_Jazz_Fest_2019_02 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info