Plovdiv_Jazz_Fest_2019_01
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви фентъзи поредица?

Властелинът на пръстените
Тъмната кула
Землемория
Песен за огън и лед
Вещерът
Конан Варварина

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Colibrikantora_new
Най-старата карта в света е глинена плочка от Вавилон
 
18 Ное, 2009
Най-старата карта в света е глинена плочка от ВавилонКартите представят цялото богатство от гледни точки към света. Невероятни качества на компютъра правят възможно създаването на триизмерни модели на контурни карти като тази на египетския Сфинкс и платото Газа.

Изключително е богатството от карти от различни времена и култури. Еволюцията на картографското изкуство може да се проследи както по материала, върху който са били нанасяни картите – от папируса и хартията до коприната и електронния монитор, така и по методите на изобразяването – на ръка, със специални картографски уреди или чрез дигитални електронни програми.

Картите представят цялото многообразие от гледни точки към света. Невероятните качества на компютъра правят възможно създаването на триизмерни модели на контурни карти, като например тази на египетския Сфинкс и платото Газа. Съществува  компютърна карта на озоновата дупка над Антарктика. Най-старата карта в света е глинена плочка от Нипур, религиозният център на Вавилонската държава. Картата е изработена през 1500-та година пр. Христа.

Огромен интерес предизвикват и картата на Световното изложение в Ню Йорк от 1939 г., изобразена върху копринена кърпичка; картата от 1513 г., документирала пътуванията на Христофор Колумб; картата на звездното небе, направена от коренните жители на Америка през XIX-ти век и мн. др.
прочитания: 8440

Plovdiv_Jazz_Fest_2019_02 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info