Megadeth
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
“Дарените със знанието – нашите деди” в Народна библиотека “Иван Вазов”
 
21 Апр, 2016
“Дарените със знанието – нашите деди” в Народна библиотека “Иван Вазов”Кой знае, може и да е настъпил Денят, когато да четем собствената си история, написана от дедите ни. Да споделим тяхното знание, предадено чрез завещаните ни безценни артефакти.

На 23 април, събота, от 11:00 часа в конферентната зала на Храма на буквите в Пловдив (Народна библиотека Иван Вазов) Международна фондация за българско наследство Проф. Петър Детев организира кинолектория и дискусия на тема Дарените със знанието нашите деди”, предложена от Рени Джунова и Мила Салахи.

Рени Джунова и Мила Салахи откриха свой метод за разчитане на руническата писменост, а през редки, но запазени до днес диалекти от праезика ги превеждат в нашия говорим език. Те ще ни демонстрират свой прочит на редица надписи – Ситовският, Първомайският, керамичните плочки от могилата Ясътепе I в Пловдив и тази от могилата при с. Точиларе, за да стигнем до посвещенията в Сашова могила.

Най-старата писменост в света се е зародила у нас още в неолитната рисувана керамикаИстория

Още от 1928 г., когато е открит Ситовският надпис до днес продължават споровете между археолози и епиграфисти дали това е писменост или... игра на природата?!

Ст.н.с. Петър Детев беше първият български археолог, който обърна внимание на факта, че най-старата писменост в света се е зародила у нас още в неолитната рисувана керамика като система за комуникация и общуване. Неолитното население превърнало нейните знаци в символи на представата за света и за самите себе си. Техните графични послания са първообрази на идеи, развили се по-късно в опростени знаци-срички, думи и посвещения. Така се е оформяла нашата най-стара писменост – линеар А, който еволюирал в руните, Писмеността на Стара Европа.

Кой знае, може и да е настъпил Денят, когато да четем собствената си история, написана от дедите ни. Да споделим тяхното знание и да съпроводим безценните ни артефакти с техния недокосван до днес придружаващ ги бекграунд.

Международна фондация за българско наследство Проф. Петър Детев бе длъжна да организира това събитие точно в Пловдив, откъдето е тръгнало Знанието. Каним всички на едно уникално събитие!

прочитания: 12149


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info