Uriah_Heep_01
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя група искате да гледате на Hills of Rock 2019?

Metallica
Megadeth
Rammstein
Anthrax
W.A.S.P.
Manowar
Blind Guardian
Accept
Slipknot
Godsmack
Machine Head
Exodus

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Konsultkantora_new
Изследване откри атеросклероза в египетски мумии от преди 3 500 години
 
15 Юли, 2010
Изследване откри атеросклероза в египетски мумии от преди 3 500 годиниУчените, работещи съвместно с екип от египтолози, предприеха най-обширното компютърно томографско изследване на съдовото заболяване в египетски мумии до момента, като сканираха 22 мумии в Египетския музей.

С помощта на компютърен томограф SOMATOM Emotion 6, предоставен от сектор “Здравеопазване” на Siemens, международен екип от учени откри атеросклероза в египетски мумии, датиращи от преди 3 500 години.

Екип от кардиолози, начело с д-р Грегъри С. Томас от Калифорнийския университет “Ървайн” и Адел Х. Аллам от университета “Ал Азар” в Кайро, разкриха, че атеросклерозата не е заболяване на съвременния човек – от него са страдали и през 1530 г. пр. Христа.

Образната диагностика по проекта е осъществена с помощта на 6-срезов компютърен томограф SOMATOM EmotionУчените, работещи съвместно с екип от египтолози, предприеха най-обширното компютърно томографско изследване на съдовото заболяване в египетски мумии до момента, като сканираха 22 мумии в Египетския музей в Кайро в рамките на 4 дни. Целта на изследването, съфинансирано от сектор “Здравеопазване” на Siemens, бе да проучи дали атеросклерозата – предвестникът на сърдечносъдовите заболявания – е заболяване на съвременния човек и дали е съществувало преди хилядолетия.

Образната диагностика по проекта е осъществена с помощта на 6-срезов компютърен томограф SOMATOM Emotion, дарен на музея по време на съвместно проучване с Националното географско дружество, чиято цел бе визуализацията на мумифицираните останки на Тутанкамон.

Учените имаха възможността да локализират и идентифицират проводяща тъкан в 16 от 22-те мумии, изследвани в рамките на проекта, 9 от които показаха видими следи от артериална калцификация, считана за характерна за атеросклерозата. Вземайки предвид резултатите от изследването, учените успяха да заключат, че заболяването не е свойствено само на съвременния човек. Следи от калцификация бяха открити в мумиите на жени и мъже, живели между 1570 г. пр. Христа и 364 г. сл. Христа. Предполага се, че са били хора с висок социален статус, което вероятно е допринесло за развитието на болестта. Основната цел на този проект беше да се удостовери наличието или липсата на атеросклероза в представители на древното население. Освен това изследването позволи на видни египтолози да разгледат и анализират мумифицираните останки на тези “пациенти”, без това да нанесе вреда на артефактите, чието опазване е от първостепенна важност за всички участници в проучването.

Резултатите от този проект бяха публикувани в медицинския журнал JAMA и бяха представени по време на среща на Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания (AHA) в Орландо, Флорида, САЩ.

прочитания: 7611

Uriah_Heep_02 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info