SMF-Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Владимир Пенев е “Скъперникът” на Малък градски театър
 
14 Дек, 2013
Владимир Пенев е “Скъперникът” на Малък градски театърСатиричната комедия е играна за първи път на сцената на Театър дю Пале-Роаял през 1668 г. След повече от 300 години пиесата продължава да е изключително актуална. Скъперникът живее и днес.

Малък градски театър “Зад канала” отбеляза финала на годината с една от най-сполучливите комедии на популярния френски класик Жан-Батист Молиер. На 13 декември “Скъперникът” заживя на сцената и стана част от афиша на театъра.

Пред предизивкателството Молиер се изправя режисьорът Лилия Абаджиева. Идеята да постави “Скъперникът” идва заедно с желанието образът на стиснатия Арпагон да бъде изпълнена от Владимир Пенев. Така се ражда един нов Арапагон в Малък градски театър, изпълнен брилянтно от Владо Пенев. Актьорите Александър Кадиев и Евгени Будинов също изпъкват в спектакъла със забавните си образи на Клеант (син на Арапагон) и Метр Жак (готвач и кочияш на Арапагон). Комедия без сплетница е като безсолно ястие. Албена Михова е подправката на представлението, превъплъщавайки се в ролята на интригантката Фронзин. В “Скъперникът” участват още Антоний Аргиров, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Иван Петрушинов, Владимир Димитров и Любомир Ковачев. За пълното потапяне в света на Молиер допринасят сценографията и костюмите на Васил Абаджиев.

Във всеки от нас живее един Арпагон
Сатиричната комедия “Скъперникът” е играна за първи път на сцената на Театър дю Пале-Роаял през 1668 г. След повече от 300 години постановката продължава да е изключително актуална. Скъперникът живее и днес. В съвремие, в което повечето хора са обладани от колекционерска страст, от манията да трупат вещи. Във всеки от нас живее един Арпагон, носещ белезите на комедиите на Молиер – похот, гняв и алчност. Грехове, които отварят пътя към Ада. Естествено в “Скъперникът” не липсва и силата, която движи света – любовтта. Молиер е успял да заплете странни ситуации – комични и тъжни, в които накрая все пак всичко завършва добре. Всеки е доволен и получава това, за което копнее и смята, че го прави щастлив. Арпагон може да е огледало. Скъперникът може да ни накара да се вгледаме в себе си и да видим, колко врати на Ада сме отворили. Или пък не – може просто да се посмеем и да забравим за миг сивото ежедневие. В крайна сметка какво му трябва на човека – хляб и зрелища.

Следващото представление на “Скъперникът” е на 22 декември от 19:00 часа.


прочитания: 4161

Judas-Priest_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info