We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя група искате да гледате на Hills of Rock 2019?

Metallica
Megadeth
Rammstein
Anthrax
W.A.S.P.
Manowar
Blind Guardian
Accept
Slipknot
Godsmack
Machine Head
Exodus

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Colibrikantora_new
“Закуска в „Тифани“” – за изяществото и проникновението на Труман Капоти
 
27 Юни, 2013
“Закуска в „Тифани“” – за изяществото и проникновението на Труман КапотиКапоти е автор на романите - “Закуска в „Тифани“”, “Арфата на тревите”, на много разкази, сценарии, а също така на шедьовъра - “Хладнокръвно” – документална история на едно от големите американски убийства.

източник: Колибри

Закуска в „Тифани“”
Труман Капоти
120 стр.


        прочетете откъс


     “Тифани” е изключително изискан, скъп и прочут бижутериен магазин в Ню Йорк, разположен на Пето Авеню No 727, който се превръща в истинска легенда, и то в световен мащаб, след романа на Труман Капоти “Закуска в „Тифани“” (публикуван през 1958 г.). Книгата става знаково произведение за големия писател и го превръща в жив класик. Романът получава такава известност, че сега бижутерийният магазин се рекламира чрез него и чрез едноименния филм по сценарий на Капоти. Изпълнението на Одри Хепбърн в “Закуска в „Тифани“” се смята за най-доброто в цялата ѝ кариера. Филмът пожънва невероятен успех, отнася голям брой номинации и “Оскар”-и и е признат за една от класиките на века.

     Книгата става знаково произведение за големия писател и го превръща в жив класикГлавната героиня Холи Голайтли (името означава “стъпваща леко”) обича да ходи в “Тифани”, защото там всичко е тъй красиво. Холи, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки усилията й да живее само в днешния ден тя носи неизбежния отпечатък на своето минало като всички хора на този свят.

     Труман Капоти (1924–1984) е роден в Ню Орлианс в семейството на чиновник и 16-годишна кралица на красотата. Баща му обаче не се задържа дълго на една работа и постоянно търси нови възможности за изява. Младият Труман израства при роднини в Алабама и неговото приемно семейство му служи като модел за много от образите, които описва по-късно. Майката на Труман се омъжва повторно за заможен бизнесмен и Капоти се мести в Ню Йорк, като приема името на втория си баща. В детските си години бъдещият писател се сприятелява с Харпър Лий, авторката на “Да убиеш присмехулник”, която го използва като прототип за образа на Дил в световноизвестния си роман.

      Капоти написва първите си разкази на осемгодишна възраст и публикува в престижни списания, за което е удостоен с голямата награда за кратка проза на името на О'Хенри. От този момент нататък Капоти познава единствено успеха и се превръща в едно от най-големите имена на американската литература. Автор е на романите “Други гласове, други стаи”, “Закуска в „Тифани“”, “Арфата на тревите”, на много разкази, киносценарии, а също така на “Хладнокръвно” – документална история на едно от големите американски убийства, първообраз на жанра “истински престъпления”. Неговата визитна картичка е изяществото на езика, мекотата на повествованието, проникновените образи, в по-голямата си част почерпани от неговия собствен живот.

                    
прочитания: 1449

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info