Wolf Path
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Шон Конъри?

Шотландски боец
Недосегаемите
Скалата
Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход
На лов за Червения октомври
всеки от "Бондианата"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
Предстои Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров”
 
01 Авг, 2013
Предстои Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров”На 7-и август, след тържествена церемония пред бюст-паметника на Николай Гяуров, красящ Общината на родния му град, откриваме Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров”.

автор: Сабазий

АЙДЕ НА ФЕСТИВАЛ


Вчера се срещнах с проф. Симеонова, председател на журито на фестивала за музикални филми "Николай Гяуров” и обсъдихме, по нейна вина, пристрастията ми в областта на изкуствата, археологията и високите технологии, с всичките им подраздели – изпълнителско изкуство, композиране, дизайн, преподаване и т.н., после упоменахме доказателствата, че Пловдив е най-старият град в Европа и втори по старост в света, хвърлихме няколко приказки за опитите ми да популяризирам културното ни наследство, а сега дори и да го изследвам професионално. Минахме през участието ми в редица електронни магии, сайтовете, предпечатната подготовка, програмирането и технотрансформациите, преобърнали представите ни за света, в който живеем. Тя ми се похвали с чудната си музикална книжка, която сигурно ще издадем (чакайте я, наистина е интересна) и ме попита:
- Как го правиш?
Изненадах се от отговора си:
- Аз съм любопитен човек и обичам да гостувам. Така тествам гостоприемството на българина, неговата толерантност, неговата култура. Но винаги се намира един идиот, от онези дето си въобразяват, че "пазят стадото”, който ми казва:
- Какво се моткаш тук? Я изчезвай! Какво разбираш ти от....

И ето ме ангажиран и амбициран да докажа, че разбирам, че мога!
- Това е! – рекох с въздишка.

Казаното едва ли е най-подходящият увод да ви разказвам за новите акценти в стария (вече тригодишен) фестивал, но ще продължа по конкретен повод. Преди години "гостувах на професията дирижиране” и взех, че замъкнах в Италия цял симфоничен оркестър от 65 човека! И не само ги замъкнах, ами и сколасахме да изнесем цели 22 концерта със супер-тежка програма – Интегрално изпълнение на 5-те клавирни концерта на Бетовен, две негови симфонии – четвърта и шеста (патетична), както и три негови увертюри. Докато репетирах с набързо сформираната "банда”, чух оркестранти да си говорят, че "заради тази пуста чужбина” и 9-те симфонии на Бетовен биха изсвирили!
Хубаво, ама турнето се услади на местните импресарии, та ни поканиха за още 5 допълнителни концерта, след края на турнето. Къде ти!
"Настояваме оркестърът да се завърне в срок” – бе гордият отговор на тогавашното Министерство на култура. То хубаво се завърнахме, но ме чакаше бесилка на Червения площад – обследваха кой е "виновен” за това турне, кой ни е "пуснал”? Щото не може то така, да се крадат концерти от наши именити симфонични състави!!!
Естествено, никой от оторизираните власти не знаеше, че сме отишли на турне? Чак ме досмеша – представяте ли си по времето на социализЪма да измъкна 65 човека зад граница, и то в Италия, без никой да разбере?
Че се върнахме в срок, върнахме се, но за нечия беда, с куп покани за нови концерти, сред тях и едно престижно гостуване на фестивала за млади лауреати в Бордо, Франция. Ааа, и с един документален филм за турнето, сниман от оператор на БНТ.
Тогава Столетов, пардон, Пламен Джуров, наший генерал, отсече:
- Никакви филми, никакви турнета!
И спря поканите "насред път”, че дори и писмо до БНТ да не излъчват филма написа!
Всичко туй, хубаво, ама шефът на фестивала в Бордо се оказа фактор и във френска комисия, определяща вноса на чужди музиканти във Франция и в отговор на нелюбезността на българските власти, спря изявите на български артисти във Франция. И ето ме в центъра на международен скандал. И пак комисия, пак назначена от ЦК да провери, защо не сме заминали!
Горкият аз, комисия "защо сме заминали”, след месец-два, отново пред комисия, сега пък – защо НЕ сме заминали?
Шефът на комисията ме почна отдалече:
- Другарю Детев, знаете колко е трудно за наши музиканти да пробият на запад, нали? И ето, сега концерта на Павлина Доковска във Франция пропадна заради... вас??!!!

***

 Набуко - една италианска мега продукция от Арена ди ВеронаНа 7-и август, след традиционната тържествена церемония пред бюст-паметника на Николай Гяуров, красящ Общината на родния му град, откриваме Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров” с филма "Градът и неговите солисти”. Става дума за "Софийски солисти” с актуален диригент същия Пламен Джуров. И дано Той научи най-сетне урока си по толерантност и колегиалност. Така де, ние сме фестивал само за най-добрите!

Новото в тазгодишното издание е упоритото ми настояване за директни контакти с публиката. Построяваме Музикална шатра, току до Откритата лятна сцена на площад "Николай Гяуров”, за да облъчваме през цялото време – от 5 до 12 август шляещите се по главната курортисти, защото остане ли и един НЕИНФОРМИРАН, че в града тече фестивалът „Гяуров”, да му мисли организационния екип. Идеята е да работи като
- Инфо център
- Шоу рум
- Щанд за представяне на нашите партньори и участниците във фестивала –
музикални и филмови творци, международни институции, български творчески колективи, бг музикална индустрия, чуждите културни институти – дейност и събитията, които те организират, велинградският туризъм – хотели, заведения, както и предлагане на филми, музика, книги, списания и пр. Мечтая за аксесоари, чак за сувенири, представящи културния феномен – Международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров”. Ще сложим там и очила за тримерно кино и ще прожектираме стереоскопични филмчета, крайно време е всеки да докосне бъдещето на киноиндустрията!
Шатрата ще е и основен център на конкурса за музикални видеоклипове "Велинград избра”. Там те ще се въртят, а публиката ще бъде подканяна да гласува.

Утвърждаваме категорията "Музика за деца”, този път със специална детска музикална програма. Тази година ще зарадваме нашите любимци – велинградските деца и гостенчетата на курорта с представянето на живо на едно далечно детско студио. То е на хиляди километри от България, Студиото "ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ” от Чикаго, САЩ, които ще ни представят Първи детски фолклорен фестивал в Чикаго, както и своята работа. Дано стане видеовръзката и се получи диалог.
Специалната музикална вечер ще се състои в парка до хотел "Рич”, на 9 август от 20:00 ч. Тя ще продължи с "Музикална приказка” – детска анимация и ще завърши с детската рок-опера "Така ще бъде” на музикален център "Зорница” с ръководител Галина Иванова.
Нещо повече, този път за по-големички деца – фестивалът ще завърши с мюзикъла "Питър Пан", на 12 август, след закриването и награждаването на отличените филми, което ще бъде на площада, лятна открита сцена от 20:30 ч.

Откриването на вечерните прожекции ще е импозантно. На 7 август (сряда) от 21:00 ч. ще започне операта "Набуко”, една италианска мега продукция от Арена ди Верона, с участието на незабравимата Гена Димитрова в ролята на Абигейл, Димитър Петков като Закария и цяла плеада световни имена в операта, балета, оркестъра и хора на Арена ди Верона.
Преди това обаче, абсолютна новост за фестивала ще е виртуалната среща на живо с нашата именита сънародничка, цигуларката Елмира Дърварова, първата и единствена досега жена-концертмайстор в Ню Йорк и тамошната Метрополитен опера. Тя ще сподели с публиката спомени от личните си срещи на тази висока сцена с Николай Гяуров, който беше чест гост там. Елмира ще стори това от далечна Канада по Скайп и функциониращата само за фестивала специализирана музикална телевизия, която ще излъчва на адрес: www.bgmusicalheritage.com
Впрочем пълната програма си я дръпнете от същия адрес – Информационен бюлетин 2013.
Дано сме ви забавлявали с това представяне. Чакаме ви във Велинград, СПА столицата на Балканите и на фестивалите.
А ние ще проверим, чия кандидатура за Европейска столица на културата предпочита този чуден родопски град!прочитания: 1962

We Rock Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info