We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви фентъзи поредица?

Властелинът на пръстените
Тъмната кула
Землемория
Песен за огън и лед
Вещерът
Конан Варварина

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Kantorakantora_new
Велосипедът бавно и сигурно превзема София
 
24 Сеп, 2013
Велосипедът бавно и сигурно превзема СофияСедмицата на мобилността е европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете - ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства.

Придвижването с велосипед е евтино, здравословно и щадящо околната среда. Доскоро обаче, карането на колело из натоварените столични булеварди беше мисия невъзможна. През последните години велоалеите започнаха да си проправят път в градската среда на София и с всеки ден стават все повече. Наличието на макар и все още малка за мащабите на столицата веломрежа направи карането на колело популярно занимание за жителите на града. И дори велосипедът вече се използва не само за спорт и забава, но и като транспортно средство. Или бавно и сигурно той превзема София. Това беше доказано и през миналата седмица, която беше посветена на Мобилността в Европа.

От години седмицата в средата на септември е посветена на алтернативното придвижване в европейските градове. Тази година Европейската Седмица на Мобилността се проведе от 16 до 22 септември под мотото “Чист въздух - ти си на ход!”. Седмицата на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете - ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. Тазгодишната тема на кампанията “Чист въздух - ти си на ход” беше провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт.

Малчуганите също активно участваха в кампанията
В София седмицата на мобилността стартира още на 15 септември с Велошествие от езерото “Ариана”. На 16 септември се проведоха няколко форума, засягащи бъдещи проекти за устойчив градски транспорт по програмата “Mobile 2020” и демонстрации на иновации в сферата на електромобилите. Първиат ден завърши с кампанията “Безопасно с колело”. Всички, които взеха участие във велоседмицата имаха възможност да маркират своето колело срещу кражба напълно безплатно. За това се погрижиха момчетата от veloregister.bg. В периода 16-22 септември “Без спирачки“ ЕООД пък извършваше куриерски услуги с колела безплатно за всички, желаещи бърза доставка в центъра на София. Информационен щанд в парка Заимов пък разказваше за проектите и идеите на сдружението “Фрий София Тур”. Децата също не бяха забравени. За тях беше организиран пешеходен тур, който имаше за цел да ги запознае с културата и историята на столица по забавен начин. Сред интересните занимания бяха още велосипедна “Обиколка на зелена София”, пешеходна разходка от Боянската църква, през Боянския водопад и езерото, безплатна регистрация на велосипеди срещу кражба, игра за велосипедисти “Хубави на колело” и много други.

Кулминацията на кампанията беше поставена на 22 септември - “Денят без автомобили”. Между 9:00 и 17:00 ч. зона в центъра беше отворена само за пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и други алтернативни превозни средства. Множество организации и институции се възползваха и представиха възможни решения за една по чиста столица. В последния ден от седмицата беше прожектиран и филм за историята на трамваите на София.
прочитания: 1120

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info