We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Kantorakantora_new
“Българският Елвис” Цветелин Атанасов: Бъди звезда, повярвай в себе си
 
10 Юни, 2005
“Българският Елвис” Цветелин Атанасов: Бъди звезда, повярвай в себе сиЕдин от най-добрите имитатори на Елвис Пресли в целия свят – Цветелин Атанасов, спечелил през 1993 г. международния конкурс за двойници на Елвис.

- Откъде дойде увлечението ти по Елвис Пресли?

- Когато бях в четвърти клас, родителите ми донесоха двоен албум с хитове на Елвис Пресли от Англия. Тогава беше много трудно човек да се сдобие с подобна находка. Бях силно впечатлен от диска, започнах да го слушам всеки ден и все повече да се привързвам към личността и гласа на този велик изпълнител. Явно е съдба или Божа работа, но когато пропях се оказа, че гласът ми е подобен на този на Елвис Пресли. Още като ученик започнах и външно да се правя на него, пуснах си бакенбарди, обличах се като Елвис, но бях малко като самотна птичка, защото тогава модата беше съвсем друга и много трудно ме възприемаха.

- Как реши да направиш съвместен проект с “Deep Zone Project”? Познавахте ли се преди да започнете да работите заедно?

- Всичко стана по наистина много интересен начин. В продължение на шест години живеех в САЩ, през юни 2001 г. се завърнах в България и първото нещо, което направих, бе естествено да отида на морето. Тогава в Морската градина във Варна имаше една дискотека, в която влязох и видях как 2000 младежи бяха вдигнали ръце и се кефеха на някакво парче, което започваше така: “Вятърът, който те докосва...”. Бях изумен как може българско парче да звучи по този страхотен начин и до такава степен да повлияе на хората. Бе дошла нова вълна в България и имаше място за българско творчество, а и най-важното е, че самите българи бяха започнали да го оценяват. Попитах кой изпълнява тази песен и разбрах, че е моят стар приятел Камен Воденичаров, заедно с групата Deep Zone Project.

През 2000 г. в Америка се занимавах с проект, по който работихме съвместно с един френски ди джей – идеята ни бе да правим кавъри на известни парчета на Елвис и да ги представяме по нов и интересен за младите хора начин. Беше дошъл и момент, в който пожелах да потърся собствения си облик. Все пак Елвис ми беше само за стартиране. Всеки тръгва отнякъде, впоследствие използва най-доброто от този, който харесва, и развива собствения си стил.

Когато чух “Deep Zone Projectведнага разбрах, че това са хората, които ще ми помогнат да направя всички тези модерни неща, които да докоснат младите. Срещнахме се обаче едва миналото лято, поговорихме и те много харесаха идеята ми. “Deep Zone Project” бяха тези, които предложиха вместо да правим поредния кавър на Елвис да запишем съвсем ново парче, с което да разкрием представата си за това как Елвис би звучал, ако беше жив днес. Кавър версии на песни на Краля излизат всяка година, но никой не се пробва да развихри фантазията си и да се опита да покаже как би звучал и изглеждал Елвис, ако още бе жив. Ние го направихме. Създадохме първоначалния вариант на парчето на английски – I Challenge You”, а сега вече записахме и българската версия, която се казва “Това е хит”. Много добре върви песента, което е наистина чудесно.

- Най-интересното, което се случи, докато снимахте видеоклипа към песента “Това е хит”? Разкажи повече за самия клип.

- По време на снимките присъстваха много красиви момичета, които имаха изключително еротична визия. В един момент се оказа, че режисьорът Кирил Божилов - Кико около пет часа снима само тях, а ние чакаме готови и облечени с костюмите си да се включим. По едно време Дидо от “Deep Zone Project” не издържа, отиде и му каза: “Кико, нали се сещаш, че все пак клипът е наш, а не на мадамите!” :) Човек загубва представа за времето, когато присъстват такива красавици.

Надявам се успяхме да направим така, че духът на Елвис изцяло да присъства в клипа на “Това е хит”. Дори имахме намерение да го вкараме във видеото в стил “Форест Гъмп”, в смисъл, Елвис дава пресконференция, а аз седя до него и въобще такива неща, но по-късно се отказахме поради евентуални авторски права. Вместо това направихме така, че хората да разберат, че Цветелин Атанасов и “Българският Елвис” са един и същи човек. Във видеото аз участвам и като Елвис, и като себе си – това са два различни образа. Длъжен съм да направя това творческо разделение – на копиране едно към едно на Елвис, и на новите неща, които правя като Цветелин.

- Какво ти предстои през тази година?

- Замисляме какви ли не бъдещи проекти. Искаме да реализираме нещо като мюзикъл с участието на песен на Елвис, а и с нови парчета, но това са бъдещи планове и засега не искам да ги коментирам. Мислим мащабно, искаме да покажем нещата си и в чужбина, за да може да се оцени България и българската култура. Стремим се да докажем, че за първи път точно българи са се сетили да направят новата визия на Елвис през XXI-ви век. Ще сме много щастливи, ако успеем да превърнем това наше желание в реалност.

Иначе пея в “Пиано бар” от време на време, от края на май до октомври ще бъда по нашето Черноморие – Албена и Златни пясъци, с кратки прехвърчания до Кипър през юни за един много голям летен фестивал, след което от средата на октомври се завръщам. “Deep Zone Project” ще преместят студиото си във Варна и ще работим върху втория сингъл от общия ни проект “Новото ретро”. През октомври-ноември планираме за избухнем с нов сингъл и видеоклип към него.

- Има ли песен на Елвис, която все още не си изпълнил?

- Елвис Пресли е един от най-продуктивните изпълнители на всички времена. Половината от песните, които е изпълнявал в Лас Вегас, са били кавъри на чужди хитове. Той е пял песни на Том Джоунс, Рей Чарлс, “Бийтълс”, “Би Джийс” и на кой ли още не. Елвис има записани близо хиляда песни, а и много филмови парчета. Най-големите му хитове, неговите авторски песни, са около 200 на брой и именно тях изпълнявам аз. Имам над 50 песни в репертоара си. Когато правя по-дълго шоу в “Пиано бар”, изпълнявам и най-доброто от Том Джоунс, най-доброто от Рей Чарлс, български евъргрийни, т. е. една част от шоуто ми е посветено на Елвис, а другата е съвсем разнообразна. Представянията на Краля правя на периоди – младият Елвис, после “коженият” Елвис след киното, дори го показвам в кинопериода му със стила на големите колани в Лас Вегас. Периодите са съответно разделени и музикално, и като облекло.

- По какъв начин се отрази на кариерата ти участието в “Турболига” и “Вот на доверие”?

- “Турболига” бе един етап, който възприемам като голямо предизвикателство, защото желанието ми винаги е било да вникна в психиката на по-младото поколение. Когато участвах в “Турболига”, много се ядосвах от простотиите, които присъстваха в предаването, но моето студийно участие имаше за цел да покаже другата страна. “Турболига” се възприемаше от две различни позиции – тази на най-бляскавия човек на всички времена, но и тази на най-голямата пошлост, която се случва по улиците. Това участие в “Турболига” обаче, ми донесе голяма слава.

И изявата във “Вот на доверие” бе страхотно предизвикателство, защото имах възможността да изложа много свои позиции по важни за мен проблеми. Много държа при всяко мое появяване на екран да отправям положителни послания към хората, защото и без това животът е толкова сив. Чрез песните и интервютата си искам да накарам феновете да повярват в себе си и да разберат, че във всеки от тях дреме една звезда, която само от конкретната личност зависи дали ще излезе на бял свят. Затова и парчето “Това е хит” носи точно този позитивен стил: “Ти си звезда, само повярвай в себе си!”

- Как се зареждаш с енергия?

- Преди всичко от природата, която за мен е най-великото нещо. Аз съм духовен човек, вярвам в Исус Христос, в Бог. Природата много ме успокоява. Невероятно е усещането да виждаш зеленина, цветя и цветове, които никъде другаде не можеш да срещнеш освен в природата. Много ми харесва да ходя на планина. Привързан съм към животните, имам си куче. Обичам много да шофирам, когато ми е нервно, шофирам из нощна София и слушам смуут джаз.

- Кадилак ли караш? :)

- Според българските условия просто не мога да си го позволя. В Щатите карах огромна кола, както се казва, в Америка – американска кола, в Европа – европейска. Аз обаче карам японска кола в България и ми е страшно трудно да я поддържам. Два пъти ми крадоха колата, скоро ми я разбиха, въобще родна картинка, но аз съм оптимист и продължавам напред.

- Какво успя да постигнеш в Америка, къде изнасяше спектакли?

- В много елитни клубове пях. Станах член на академията “Грами” и почетен гражданин на родния град на Елвис – Тупело, Мисисипи. Получих поздравително писмо от Бил Клинтън, бях му изпратил първия си албум и му бях написал, че работя от малък върху популяризирането на американската култура в България. Понеже съм суперентусиаст събрах цялата българска общност и написахме едно писмо в подкрепа на Клинтън за случая с Моника Люински. Той ми благодари за моето благородство, въобще много мило беше писмото ми.

Честно казано, моят живот е като една приказка. Върша нещата така, по детски и с ентусиазъм, без много да се замислям кое какво ще ми коства. Аз си имам собствен цветен свят и дори най-голямата сивота не може да го разбие. Това не означава, че съм по-различен от другите, аз съм много земен човек, уважавам хората и съм готов във всеки да открия най-доброто и красивото.

- Имаш любими думи, които Елвис Пресли е казал?

- Когато получава наградата за най-перспективен млад изпълнител – “Един от 10-те най-известни хора на Америка”, Елвис казва: “Докато бях дете и четях комиксите, исках да бъда герой от тях. Сега тази мечта се сбъдна стократно. Затова ще продължавам да пея, докато съм жив”. И наистина, да продължаваш да правиш това, което най-обичаш, и да го правиш до последния си дъх – това е невероятно!

прочитания: 7876

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info