We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
Александър Мутафчийски: Не бих заменил за нищо на света българската публика
 
18 Юни, 2005
Александър Мутафчийски: Не бих заменил за нищо на света българската публикаАлександър Мутафчийски е роден в красивия български град Варна. В мюзикъла “Евита””, поставен от Национален музикален театър, той изпълнява ролята на Че Гевара.

- От колко време си сред изпълнителите на Музикален театър и с коя роля дебютира?

- Дебютът ми на сцена бе още във Варна, когато бях първи курс в Академията. Тогава изпях “Така правят всички” от Моцарт и “Любовен елексир” във Варненската опера. След това ме извикаха за “Четиримата близнаци” – детска постановка, която се играеше в София. Тогава имаше и конкурс – първият конкурс “Мими Балканска” за млади оперетни артисти, и аз реших да участвам в него. С “Четиримата близнаци” се заразих от обстановката, атмосферата в театъра, колегите. Дотогава не бях имал отношение към оперетата, не познавах жанра. По-скоро смятах, че ще стана оперен певец. Взех решението обаче, че трябва да се явя на този конкурс, защото има какво да покажа.

Конкурсът бе доста сложен, тъй като изискваше не само пеене, а и говорен текст и танц. Това са трите компонента, които се изискват в нашия театър – пеене, танц и говор. В журито бяха най-големите ни оперетни звезди – покойният Видин Даскалов, Лили Кисьова, Лиляна Кошлукова. Те ме удостоиха с първа награда, тогава дойде и предложението от проф. Донев да ме назначат в Музикален театър и постепенно започнах да навлизам в оперетния репертоар. Изиграх много главни комични роли от “Графиня Марица”, “Циганска любов”, “Царицата на чардаша”. Още от самото начало навлязох в дълбоките води на оперетата!

- Обичаш ли да играеш в мюзикъли?

- Когато постъпих на работа в Музикален театър, работеше се по един световноизвестен мюзикъл “Хелоу, Доли”, където също получих роля, една от най-хубавите ми роли в мюзикъл! Въпреки че съм учил за оперен певец, в мюзикъла получавам по-голямо удовлетворение от работата и признание както от публиката, така и от музикалните среди. След “Хелоу, Доли” театърът постави мюзикъла “Кабаре”, където играех ролята на конферансие, като за мен това остава една от най-сложните роли, които съм изиграл. За мюзикъла ”Някои го предпочитат горещо” получих наградата “Златна лира”. Играл съм и в “Исус Христос – суперзвезда” като Пилат Понтийски, както и в “Йосиф и фантастичната му дреха”.

- Разкажи повече за героя си Че, който играеш в рок мюзикъла “Евита”.

- Ролята на Че Гевара е нещо наистина огромно. Че няма нищо общо със самата историческа личност на Че Гевара. Това е един съвсем обобщен образ на аржентинския бунтар. Със самата Евита те дори не са живели в една и съща епоха, в годините не са имали досег един с друг. Андрю Лойд Уебър обаче събира двата образа в спектакъла си и чрез Че Гевара той изразява едно ново и различно мислене на хората в Аржентина. Не всички са боготворели Евита, не всички са смятали нейната политика за нормална. Евита е героиня, която излиза от низините на обществото и за изключително кратко време се превръща в светица. Тя е боготворена в Аржентина дори и днес.

- Трудно ли ти бе да влезеш в образа на Че?

- Още щом получих партитурата на самия мюзикъл, трябваше да се запозная с обема на ролята, както и дали тя отговаря за гласа ми. Аз съм баритон, а ролята по принцип е за тенор. Тази роля би могла да затрудни и доста певци с по-голям опит от мен в пеенето. Първоначално бях смутен, защото не бях сигурен, че чисто технически мога да се справя с ролята. Проф. Донев и главният диригент Игор Богданов настояха да опитам.

Започнах да работя по образа на Че, но с уговорката, че щом видя, че не става добре, ще се откажа. В крайна сметка, най-важното е да се получи добър спектакъл. В процеса на работа, който беше доста кратък, успях да навляза в материята и смятам, че се справих доста добре.

- Какво отличава “Евита” на сцената на Музикален театър от филмовата версия?

- Нашият спектакъл много се различава от филма и от всичко онова, което съществува по темата като музика и видеоклипове. Взехме оригинални бродуейски записи от Англия. В спектакъла ни са премахнати масовите сцени, където са митингите, както и сцени, в които се говори за профсъюзите. Проф. Донев съвсем съзнателно се отказа от тях. Той наблегна повече на лиричната страна в самия материал, на любовта на Евита с Хуан Перон и не показа Евита като политик. В никакъв случай спектакълът не губи от това, даже напротив, смятам че доста спечели, тъй като се получи нещо различно и интересно. Самият проф. Донев винаги поставя спектаклите на Андрю Лойд Уебър на сцената на Музикален театър. Характерно за постановките е, че са с по-облекчени изисквания за авторските права и голяма режисьорска свобода.

- В кои други представления играеш в момента? 

- В класическата оперета “Царицата на чардаша”, в “Граф фон Люксембург”, в “Прилепа” играя малка роля на адвокат. Това е много характерна и хубава роля, от най-любимите ми – малки, но запомнящи се. Там също така играя и директора на затвора, който има доста по-голяма роля. Участвам и в “Някои го предпочитат горещо” и “Йосиф и фантастичната му дреха”. В момента подготвяме поредното турне на театъра в Германия, разучаваме и нов вариант на “Прилепа”. Играя и в спектакъла “Американски уикенд” – авторски рок мюзикъл за деца и възрастни от Александър Йосифов.

- Кое е най-интересното по време на едно турне за теб?

- Разбира се, впечатленията от всяка една държава, която посещаваме, а и преди всичко от нейната публика. Аудиторията е доста по-различна от българската. В Германия и Швейцария хората в салоните имат изключителни традиции. В Япония актьорите ни носят на ръце, усмихват ни се и непрекъснато ни се кланят. .Но аз не бих заменил за нищо на света нашата публика. Българската публика е някак си по-честна и искрена, повече сърдечна и непринудена.

- Каква музика харесваш?

- Харесвам българската музика, но не съвременната българска музика. Мое лично мнение е, че музиката, която днес гледаме и слушаме на Евровизия, просто не е стойностна. Харесвам българските изпълнители от 80-те години, обичам и чуждата популярна музика от това време. С нея съм израснал, не съм имал интерес към опера и класика в детството си.

- Какво се случва в свободното ти време?

- Когато не работя, най-обичам да си стоя вкъщи. У дома наистина се зареждам с достатъчно енергия. Много обичам да каня гости, когато седна да готвя. Но няма проблеми, ако не съм поканил никой, тогава изяждам сам специалитетите си. :)

- Имаш ли любима мисъл?

- “Ако искаш нещо да бъде твое, пусни го на свобода. И ако то се върне при теб, ще бъде завинаги твое!”

- Оприличаваш ли се по някакъв начин с Че Гевара?

- Неговият образ е много противоречив. Той на моменти е доста груб, много твърд в отношенията си към Евита. Аз съм доста по-мек. Тази роля на Че и ролята ми в мюзикъла “Кабаре” са абсолютна противоположност на моя характер. Но и в двата случая ми беше страхотно интересно. Голямо предизвикателство бе да създавам образи, които са различни от мен в живота!

прочитания: 7288

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info