Faun_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Елина Янева: Най-често допусканите грешки при ремонта на дома са свързани с лошо планиране или липса на такова
 
30 Яну, 2024
Елина Янева: Най-често допусканите грешки при ремонта на дома са свързани с лошо планиране или липса на таковаВсеки наш интериорен проект е различен – така, както всеки човек има свои индивидуални особености като личност, разбирания, възприятия и потребности.

– От колко време се занимавате с интериорен дизайн? Разкажете ни малко повече за вашата кариера.

Работя в сферата на интериорния дизайн от приблизително 7-8 години. Сравнително късно започнах, тъй като преди това завърших икономическо образование –  „Счетоводство и контрол“. Отдадох се на семейство, родих две деца и едва тогава се върнах към дългогодишната ми мечта. Записах да уча Residential Interior Design (жилищен интериорен дизайн) към всепризнатия Лондонски колеж KLC School of Design. В същото време започнах и работа в сферата. Много скоро след като навлязох в материята, започнах да работя самостоятелно от вкъщи, поемайки малки проекти на познати и приятели. Творих като freelancer около 1 година и тогава реших да основа студио, да събера екип и да създам Studio ONE. Концепцията ми още тогава беше да предлагаме висококачествена услуга, да се фокусираме върху проекти от среден и висок клас и освен концепции да предоставяме на клиентите пълна услуга – с реализация на интериорите, които сме сътворили.

Елина Янева– Какво включва един интериорен проект? Какъв е срокът за изпълнението му?

В Studio ONE работата по даден имот включва:
1. Концептуален дизайн
2. 3Д презентиране на концепцията
3. Технически проект
4. Управление на изпълнението на проекта.
Сроковете много варират според конкретния имот – няма как къща от 300 кв.м да се реализира за същото време както двустайно жилище от 50 кв.м. Да кажем, че от започването на работа по проектирането до пълната реализация на интериора може да минат между 6 и 24 месеца.

– Възможно ли е да се направи пълен интериорен дизайн до ключ и това практикува ли се у нас?

Практикува се, но не всички интериорни студия го предлагат. Има дизайнери, които предпочитат да не се занимават с изпълнението на проекти и работят само по идейната фаза. В Studio ОNE изпълняваме всички проекти. Ние нямаме вариант, в който да предоставим дизайн проект и технически чертежи, и да оставим клиента да изпълнява сам интериора. В някои случаи, взимаме ключ от клиентите, като те дори не виждат имота до преди да е напълно ремонтиран и обзаведен. Това се случва предимно, когато клиентите живеят в чужбина. В останалите случаи, клиентите предпочитат да са в течение с реализацията на интериора и присъстват активно в процеса

– Експертите в бранша казват, че за да бъдеш добър в тази работа, не е достатъчно само да имаш усет към цветове и да познаваш стиловете за обзавеждане. Вярно ли е това?

Усет към цветовете има огромна част от населението ни. Стиловете в бранша за обзавеждане могат да бъдат научени за 30 минути. За да проектираш добри интериори са нужни доста повече качества. Това са  комбинативно мислене, познания по геометрия, технически познания, познания по психология, умения за връзка с интуицията и вдъхновението, както и доста други.

– Вярно ли е, че домашният интериор е огледало на хората в него?

В нашето студио разработваме идейните концепции, осланяйки се именно на тази максима. Проектираме интериори, които пасват на 100% на темперамента и особеностите на клиентите ни. Затова и всеки наш проект е различен – така, както всеки човек има свои индивидуални особености като личност, разбирания, възприятия и потребности.

– Вие сте автор на книгата „Да ти влезе майстор в къщата“. Как възникна идеята за нея?

Услугата интериорен дизайн и неговото изпълнение са лукс за повечето хора. Доста от тях ежедневно ми пишат с молба за съвети относно обзавеждането или ремонта, който в момента правят. Така възникна идеята ми да систематизирам някои познания, които съм натрупала, за да може тези хора да имат подкрепа при ремонт у дома. Вярвам, че ще са им от полза.

Да ти влезе майстор в къщата– Кои са особеностите при ремонта на апартамент ново и старо строителство?

В книгата ми говоря доста за това. Най-общо казано, когато имаме имот, издаден по БДС, ново строителство, разполагаме с „бяло платно“, на което да „творим“ и да рисуваме. От друга страна при ремонта на апартамент старо строителство, трябва първо да стигнем до „бяло платно“ и едва тогава можем да почнем да рисуваме. При стария апартамент това е свързано с множество напрягащи дейности като изкъртване на стени, преправяне на инсталации или изграждането на нови такива, премахване на стенни и подови покрития, изхвърляне на стари мебели и пр.

–  Кои са особеностите при ремонта на новопостроена къща и на такава старо строителство?

Ако да построиш и обзаведеш нова къща е предизвикателство, то да ремонтираш/реновираш стара такава, е двойно по-предизвикателно. В книгата ми обръщам внимание на различните елементи и трудности при ремонта на къща старо строителство. Дори човек да е информиран за особеностите, определено трябва да се зареди с търпение и да е готов за решаване на казуси.

– Кои са най-често допускани грешки и пропуски при ремонта?

Много са. Най-често са свързани с лошо планиране или липса на такова. Също често хората очакват в много случаи, че могат да разчитат на съобразителност от страна на строителите, което не е правилно. Те не са дизайнери и в повечето случаи не разполагат с усета за това кое е най-естетично. Често хората объркват поредността на дейностите и поръчките, при което се стига до ненужни забавяния при ремонта.

– Какво е твоето послание към всички читатели на книгата „Да ти влезе майстор в къщата“?

Бих ги посъветвала да не подценяват нито една глава от книгата. Може на моменти да им се струва, че прекалено задълбавам в подробности, но това не е случайно. Препоръчвам им да прочетат всеки ред от наръчника и да си подчертават най-важното. По време на ремонта ще е добре да се връщат на отделни глави от книгата.

прочитания: 811

Bruce-Dickinson_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info