WASP_2
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви слашър хорър поредица?

Хелоуин
Писък
Кошмари на Елм Стрийт
Петък 13
Знам какво направи миналото лято
Тексаско клане

 
   Резултати

ГРАБО
Иво Гочев: Има много медийни тигри и малко истински музиканти
 
26 Май, 2006
Иво Гочев: Има много медийни тигри и малко истински музикантиНа 13 май на тържествена церемония в Национално радио групата "Big Mama Scandal" взе една от най-престижните награди на пролетния конкурс на Националното радио - "Златна пролет 2006".

На 13 май на тържествена церемония в Националното радио групата "Big Mama Scandal" взе една от най-престижните награди на пролетния конкурс на Националното радио - "Златна пролет 2006".

Призът, който получи групата, бе Специалната награда на музикалната гилдия - наградата на музикалните журналисти. Общо 48 музикални журналисти гласуваха за песента "Love" на "Big Mama Scandal", създадена по текст и музика на Иво Гочев. Парчето бе избрано измежду общо 85 кандидаствали песни.

- Наскоро групата "Big Mama Scandal" получи престижната награда на пролетния конкурс на Националното радио - "Златна пролет 2006". Очаквахте ли тази награда?

- Обадиха ми се от Националното радио с покана за участие в този конкурс, който се провежда за 37-ми път. Аз нямах абсолютна никаква информация за "Златна пролет", но дадохме за участие в конкурса една от новите ни песни, озаглавена "Love". Когато отидохме с групата на церемонията на 13 май, разбрахме, че общо в конкурса са участвали 85 песни, от които са класирани 12. Между финалистите бяха "Сигнал", D_2, Орлин Горанов и др. Призът, който ние получихме, бе Специалната награда на музикалната гилдия - наградата на музикалните журналисти. Общо 48 музикални журналисти сметнаха, че нашата песен "Love" е най-добра сред всички 85, което е голям комплимент за нас. Около 99 % от музикалните награди в България са режисирани, манипулирани и раздадени предварително, а тази награда не може да бъде манипулирана и за това за нас тя е истинско признание.

Музиката при мен е на първо място!- Защо спечели вашата песен? С какво се отличи тя от останалите 84?

- Не мога да обясня защо спечелихме. Това могат да го кажат музикалните спецове на България. Явно всички, които са гласували за нас, са разбрали нашата идея, за което аз им благодаря.

- Разкажи нещо повече за песента "Love"?

- Парчето прилича на баладите "3 Doors Dawn" и същевременно си и е "Big Mama Scandal". Това е балада с модерно звучене.

- "Love" е една от песните, която ще влезе в новия ви албум. Как върви работата по проекта?

- Бавно стават нещата. Имаме пет записани парчета, в момента работя върху една нова песен. Като музика е готова изцяло, но като текст - не. Бавно стават нещата, но пък с много добър звук.

- Ще имате ли участия на международни фестивали?

- Покрай участието ни с парчето "All This Time" в "Евровизия" получихме няколко покани. Ще участваме на фестивал в Румъния, в Русия и все още не е сигурно за участие във фестивал в Страсбург.

- Какво друго се случва около група "Big Mama Scandal"?

- С радио "Мила" направихме един диск "Big Mama Scandal - Live Thru The Years". Той включва кавъри, които сме изпълнили по концерти от 1991 г. досега. Този live-албум съдържа 11 песни, а отделно от него ще направим и концерт.

- Миналата година беше много разочарован от българския конкурс за "Евровизия". Тази година реши пак да участваш и даже беше сред финалистите. Какви са впечатленията ти от тазгодишния конкурс?

- Хубаво беше, че оцениха правилно идеята. Класираха ни от 132-ма участника за полуфинала, след което отидохме и на финал. Проблемът беше, че организаторите не ни разрешиха да се движим, както ние искахме, защото камерите не можели да ни хванат и се държахме доста статично. За финала ни класираха доста инфарктно, накрая ни съобщиха, но пък ние закрихме финала на "Евровизия". Въпросът на кой му спряха телефоните и на кой му ги пуснаха, няма да коментирам. То се разбра, няма да се занимавам с този въпрос. В България явно по честен начин почти не се печелят конкурси.

- Преди да мине "Евровизия" ти смяташе ли, че Мариана Попова има шансове?

- Имаше шанс от гледна точка на това, че това момиче притежава убийствен глас. Песента й беше издържана в стил етно, но не се кандидатства с балада на "Евровизия". Ирландската балада беше убийствена, но не спечели. А вижте какво направиха Финландия с Lordi.

Big Mama Scandal взе една от най-престижните награди на пролетния конкурс на Националното радио- Притесни ли те това, че "Big Mama Scandal" имаше най-малко гласове от всички финалисти?

- Не мога да кажа колко гласове сме имали, защото според вестник "Капитал" има върнати само за Мтел 30 500 sms-а, има и много оплаквания, че не е имало връзка с БТК. Аз всъщност не знам какъв е действителният процент гласове.

- Смяташ ли, че българските музиканти започнаха да отделят прекалено много внимание на имиджа си за сметка на музиката си? До колко важен е за теб имиджа?

- Има момиченца с по една-две песни, с убийствен клип, за които са дадени много пари, но по нататък не следва никаква професионална работа. Пеят по някакви партита на плейбек и по дискотеките на морето през лятото. Колкото и да си грижат за имиджа си, нали след това трябва да се излезе и да се пее. Ако не пее на живо, то просто някакъв палячо се прави, че пее. Има такива хора, които са медийни тигри, а не истински музиканти. Аз самият съм минал през много периоди и съм осъзнал стойностите от живото изпълнение. Не смятам, че трябва да се правя на някакъв друг, затова и изглеждам като себе си. Аз играя себе си. Това е най-сигурният начин да постигна дълголетие в това, което правя. В България няма на какво толкова да разчитам на успехи от финансова гледна точка.Западните изпълнители играят себе си - Ерос Рамацоти, Стинг, Роби Уилямс. Те са си те. Дори Роби с неговите маймунджулъци - той си е същият и извън сцената. Така че за мен най-добрата формула е да бъда себе си!

- След акциите на НСБОП срещу интернет пиратството доста изпълнители нададоха глас, че са ощетени от пиратството. Как ще коментираш това?

- Аз мога да кажа на всички български изпълнители, че не само те са ограбени, а и всички световни изпълнители. Има една версия: "Грабете, че ония големи трупат кинти и от няколко милиона по-малко нищо няма да им стане!" Тази система е много порочна и в същото време хората в България нямат пари да си купят легално музика, филми и как да не си записват mp3-ки. Да не говорим, че много албуми ги няма в България и могат да се намерят само в интернет. А българските изпълнители да не би да продават някакви албуми легално, че нелегално да ги пиратстват. Сигурно имат право да кажат, че са ограбени. Обаче има толкова много популяризирани личности, чийто песни нон стоп се лансират и тази песен ти идва до гуша, направо можеш да повърнеш на нея. И кой ще я изтегли тази песен, за какво му е, като я слуша непрекъснато по всички радиа.

- Кое ще е музикалното събитие за теб през лятото? Колко концерта смяташ да посетиш?

- Музикалното събитие номер 1 за мен ще е концерта на Стинг в Несебър. Интересни са ми Ерос Рамацоти, "Симпли Ред", Джо Сатриани, "Уайтснейк", Били Айдъл. Дойде момент, в който съм раздвоен кой концерт да посетя. На Дженифър Лопес исках да отида, но пък виж какво се случи! :)

Аз самият съм минал през много периоди и съм осъзнал стойностите от живото изпълнение- "VIP Brother" помогна ли на въпросните звезди за кариерите им?

- Според мен 80 % им навреди. Има много хора с нисък критерий в България, които ще кажат - ей тоя го дават по телевизията. Аз направо бях шокиран и започнах да го гледам редовно, защото някои от тях ги познавам. За мен беше абсолютно непонятно как може да си звезда в България от някакъв ранг и да стоиш по цял ден, да си показваш задника по прашки, който на нищо не прилича. Каква звезда си ти. Хората трябва да се чудят какъв ти е задникът, а не да им го показваш. Другото нещо - какви бяха тия псувни, какво беше това тотално изпростяване! Аз съм бил две години в казармата и беше нещо подобно. Как може да си звезда и така да говориш като простолюдието. Според мен една VIP личност никога няма да отиде в такова предаване. VIP зоната е забранена зона, нали за това е наречена Very Important Personal. Ако си много Important въобще няма да имаш нужда от такава реклама. Единствения успех за тези звезди в "VIP Brother" е, че после могат да им предложат да станат водещи на някакво предаване или някой да им даде пари за клип. Това ако е успяване, значи са успели.

- Ти сам правиш и музиката, и текста на песните си. Какво ти въздейства, за да напишеш песен?

- Мога да се повлияя от един единствен тон, мога да се повлияя от някакъв брек на барабаните. Парчето, върху което в момента работя, стана когато барабанистът започна да свири някакъв ритъм и на мен ми хрумна нещо. Може дадена песен да те вдъхнови и ти да създадеш съвсем различна от нея. Разбира се, някакви чувства към някого винаги ми въздействат. Текстовете ги правя, след като е готова музиката. Текстът гледам да е в унисон с настроението на парчето. Музиката при мен е на първо място.

- Мислиш ли да направиш дует с някой?

- Да, мисля да направя дует със Силвето от "Big Brother 2". Имам подходяща песен в стил chill out. Това ще е нещо странично, извън групата, съвсем друг стил от "Big Mama Scandal". Парчето ще се казва "Samba". Ще видимкакво ще се получи..

- Как си се представяш след 15 години?

- Още по-красив!

прочитания: 6880


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info