Amorphis
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание

АНКЕТА
Кое е вашето предстоящо топ музикално събитие за 2023 г.?

Amon Amarth & Kreator
Airbourne
Riverside
Bullet For My Valentine
Батюшка & Аркона
Amorphis

 
   Резултати

ГРАБО
Юпитер забавя движението на своите спътници
 
28 Яну, 2009
Юпитер забавя движението на своите спътнициНякои от спътниците се въртят около Юпитер в посока, обратна на посоката на въртене на планетата. Предполага се, че това са захванати от планетата астероиди. Юпитер има 16 известни до момента спътника.

Невероятно е, че...

           Юпитер има 16 известни до момента спътника: 4 големи “галилееви” и 12 малки. Заради влиянието на приливните сили на “галилеевите” спътници Юпитер се затруднява във въртенето около собствената си ос. От друга страна планетата забавя движението на всички свои спътници по орбитите и те бавно се отдалечават от нея.

Първите четири спътника на Юпитер са открити от Галилео Галилей още през 1610 г. 16-те спътника на Юпитер са: Адрастея, Метис, Амалтея (имената на нимфите, откърмили бог Юпитер), Фива, които се намират най-близко до планетата; следват четирите галилееви спътници – Йо, Европа, Ганимед, Калисто; по-далече - Леда, Гималия, Лиситея, Елара, Ананке, Карме, Пасифе, Синопе. Спътниците от външната група са наречени с имената на възлюбените на Юпитер.

Някои от спътниците се въртят около Юпитер в посока, обратна на посоката на въртене на планетата. Предполага се, че това са захванати от планетата астероиди. Откриването на голям брой спътници, в това число и първите най-близки до планетата става след преминаването на автоматичната междупланетна станция “Пионер” през 1973 г. край Юпитер.

прочитания: 5586


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info