WASP_2
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание

АНКЕТА
Коя е любимата ви част от поредицата за Индиана Джоунс?

Похитителите на изчезналия кивот
Индиана Джоунс и храмът на обречените
Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход
Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп

 
   Резултати

ГРАБО
На Земята годишно падат 1010 тона вещество от Космоса
 
30 Апр, 2008
На Земята годишно падат 1010 тона вещество от КосмосаСпоред различни оценки от 0,5 до 5 % от земната кора е изградена от кометно вещество. Има отдавна изказана хипотеза, че кометите са донесли спори на живот на планетата Земя.

Невероятно е, че...

Въпросът за химическия състав на кометите е тясно свързан с проблема за възникването и развитието на живота на Земята. На нашата планета годишно падат около 1010 тона вещество от Космоса. Космическият прах е главно с кометен произход. Известният Тунгуски метеорит, който вероятно е част от ядрото на кометата Енке, е обогатил района на река Подкаменная Тунгуска с живак, йод, селен, цинк, сребро, натрий, калий, бром, рубидий, стронций, олово и др.

Според различни оценки от 0,5 до 5 % от земната кора е изградена от кометно вещество. Има отдавна изказана хипотеза, че кометите са донесли спори на живот на Земята. Очевидно обаче на кометите дължим поне част от микроелементите, без които животът в познатите му форми би бил невъзможен.

Кометите са “странстващите деца” на Слънчеватата система. Те са съществували при създаването й преди 4,6 милиарда години. Те се появяват за кратко на небосклона и след това изчезват, за да бъдат видени едва от бъдещите поколения. Така например, кометата Хейл-Боп ще се върне след 2400 години – през 4397 година. Ако откривателите й имат късмет, тя все още ще носи техните имена.

прочитания: 5068


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info