We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Kantorakantora_new
Утре се открива изложбата “Златото на траките - легендите оживяват”
 
22 Май, 2012
Утре се открива изложбата “Златото на траките - легендите оживяват”Част от изложените културни ценности се показват за първи път пред публика. Изложбата е замислена като музеен разказ за траките. Експозицията може да се види до септември 2012 г.

На 23 май 2012 г. от 18:00 ч. в Археологическия музей, Варна ще бъде открита изложбата “Златото на траките - легендите оживяват”. Изложбата е реализирана от екип на Националния исторически музей /НИМ/ с любезното съдействие на РАМ Пловдив, РИМ Варна и частен музей “Арес”. Домакин на изложбата е Археологически музей, Варна, чиито специалисти се включиха активно в осъществяването й.

Изложбата “Златото на траките - легендите оживяват” е замислена и реализирана като музеен разказ за траките, тяхната вяра и ритуали, които са подхранвали старогръцкото митотворчество, основаващо се на забелязана, наблюдавана, а понякога и съизживявана обредност в контактните зони между траки и елини в Югоизточна Европа. Така се раждат образите на блестящия в златни и сребърни доспехи – цар Резос, който наподобявал самия бог Арес, идващ на помощ на трояните; на Ликург, дръзнал да се противопостави на всемогъщия Дионис; на Залмоксис, който проповядвал вярата в безсмъртието. Най-ярката персонификация на тракийската легендарна древност е царят-жрец и певец-посветител Орфей, чиято музика е предавала звученето на космическата енергия. В елинския мит той е разкъсан от тракийските жени, а главата му доплувала до остров Лесбос и била погребана в пещерата на Дионис, където давала предсказания. Подобна на описаната в мита ситуация се открива и пред входа на гробницата на Севт ІІІ в мотилата Голяма Косматка. Вероятно на одриския цар е принадлежало златното Панагюрско съкровище – великолепно произведение на майстори златари от ранната елинистическа епоха, което е изложено в отделна зала в експозицията. Именно царете на траките са събирали и съхранявали “лежащото благо”, което е легитимирало тяхната власт пред боговете и хората.

Разказите на античните автори за несметните богатства на тракийските царе се потвърждават от богатите погребални дарове -  златен венец и пръстен със сцена на инвеститура, параден наколенник, сребърен ритон, бронзов съд и железни копия, открити в могилен гроб при с. Златиница-Маломирово, Елховско. В изложбата са показани и други символи на владетелското достойнство и части от въоръжението на воина-аристократ – златен нагръдник, златни апликации за броня, сребърна торква, ритуални съдове от сребро с позлата, шлем със сребърни апликации, бронзови наколенници и железни мечове. Те очертават доктриналната позиция на владетеля, преминал приживе ценностните изпитания, достоен за безсмъртие. Неговият символен образ е запечатан в паметниците на тракийската торевтика като ездач. В тази си позиция той е свързан с коня, неотменен символ на царската власт. Елинските митове предават образа на тракийския цар Диомед, чиито кобили се хранели с хора. В паметниците на тракийската царска торевтика ездачът и конят образуват неразчленимата фигура на владетеля. В тракийската мито-легендарна старина конят се появява в различни епизоди и с различни допълнителни функции.

Изящните златни накити, открити в гроб на тракийска аристократка при Синеморец - обеци с фигурата на богинята на победата Нике в колесница, златна огърлица с бича глава, диадема и венец, илюстрират погребалните обреди в района на контактните зони между траки и елини, създадени след основаването на мрежа от дъщерни градове-държави по крайбрежията на Черно море. В тях вярвания и обреди се сливат в типично дву-културно пространство, в което свободно си взаимодействат нормите на елинската и на тракийската култура. Свидетелство за това са изображенията върху червенофигурни вази от Аполония Понтика (дн. Созопол) от ІV в.пр.Хр., включени в изложбата. Върху някои от съдовете са изобразени амазонки. В образите на легендарните жени-воини може да се долови отглас от тракийските представи за Великата богиня майка и за царете-жреци, носители на Аресови качества. В експозицията са представени и вази със сюжети от Дионисовата обредност. Бронзовият съд с форма на нар от ІІІ в, собственост на частен музей “Арес”, също носи силни Дионисови внушения. Плодът е символ на блаженството в Отвъд. В древността се е смятало, че семките му са произлезли от капките кръв на разкъсания бог, които в случая са заменени с поставените в нара накити от злато и гранат.

През римската епоха траките продължавали да издигат надгробни могили и да поставят в гробовете редки и скъпи дарове - накити, съдове, въоръжение. По този начин хилядолетната тракийска духовност се съчетава с римо-италийски, малоазийски и семитски традиции. Неин носител е смесеното късноантично население, което постепенно изживява прехода от езичество към християнство между ІV и VІ-VІІ в. Тази приемственост осигурява влога на римската епоха в ранната византийска култура и в европейското Средновековие.

Част от изложените културни ценности се показват за първи път пред публика. Изложбата “Златото на траките - легендите оживяват” може да се види до септември 2012 г.

прочитания: 3282

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info