Pero_Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Отиде си любимецът на българското кино, телевизия и театър Калата
 
18 Дек, 2012
Отиде си любимецът на българското кино, телевизия и театър КалатаПрез 2006 г. след многото други призове и отличия, Калоянчев получава Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество. Но най-голямата награда за него си остава званието Народен артист.

Големият български актьор Георги Калоянчев почина днес, 18 декември 2013 г., на 87-годишна възраст.

Публиката ще го запомни с многобройните му комедийни и драматични роли на театрална сцена, в киното и телевизията.

Калата е роден в Бургас на 13 януари 1925 г. След като отбива военната си служба, Георги се записва в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Стефан Сърчаджиев са Катя Зехирева, Коста Цонев и Катя Динева.

През 1951 г. руският режисьор Борис Бабочкин (по онова време поставил три пиеси в Народния театър) забелязва младия актьор и играта му в “Буря” на Островски, изпълнена с хумор и драматизъм. Веднага след завършването на института, Калоянчев е приет в трупата на Народния театър.

Публиката ще запомни Георги Калоянчев с многобройните му комедийни и драматични роли на театрална сцена, в киното и телевизиятаДебютира в киното с филма “Утро над родината” (1951) – в ролята на циганчето Сали. След това за известен период от време не получава почти никакви роли. Точно в този период Калоянчев преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър. Следва и поредица от незабравими образи в незабравими филми – щангистът в “Специалист по всичко” (1962), Кондов във “Вълчицата”, инспекторът в “Инспекторът и нощта”, фокусникът в “Най-дългата нощ” (1969), Риксата в “Привързаният балон” (1969), Джордано Бруно в италианската продукция “Галилео Галилей” (1969), Езоп в “Езоп” (1971), “Нощните бдения на поп Вечерко” (1981), “Бон шанс, инспекторе!” (1984), “За къде пътувате?” (1990) и мн. др.

През 1990 г. режисьорът Иван Ничев засне “Бай Ганьо заминава за Европа” с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Продукцията става и един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те.

През 2006 г. след многото други призове и отличия, Калоянчев получава Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество. Но най-голямата награда за него си остава званието Народен артист – в най-истинския му смисъл на актьор, всенароден любимец от близо половин век.

През 1999 г. излезе книгата на Георги Калоянчев с мемоари "Жив съм! Ваш съм!" - заглавие, което всъщност е заключителната му реплика в “Г-н Балкански”.

Ще ни липсваш, Кала! Поклон пред паметта ти!
прочитания: 3352


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info