Judas-Priest
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Glenn-Hughes-Eventim-verticalGlenn-Hughes-Bilet-vertical
Първият “Z ФЕСТ” съчетава съвременни изкуства и технологии
 
06 Май, 2015
Първият “Z ФЕСТ” съчетава съвременни изкуства и технологии“Z ФЕСТ” ще се реализира в старо трамвайно депо в София. Събитието ще включва презентация за дроновете, изложба видео арт, аудиовизуален сет със смесване на живо на музика и видео.

Първият фестивал за съвременни изкуства и технологии “Z ФЕСТ” ще се проведе на 9-и май (събота) от 18:00 часа на трамвайно депо „Клокотница“ в София, бул. “Княгиня Мария Луиза” 84.

“Z ФЕСТ” е инициатива на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и сдружение ТРАНСФОРМАТОРИ, която търси пресечните точки между развитието на съвременните изкуства и новите технологии. Ако координатните оси Х и У отразяват измеренията на плоскостта, то оста Z отразява визията в дълбочина. Дълбочината на човешкото развитие през вековете е кодирана в изкуството на всяка една епоха и култура. За да усетим дълбочината на съвременния свят, неминуемо трябва да срещнем съвременните технологии.
 
Идеята е всяко издание на фестивала да бъде тематично и практически обвързано с актуална към момента нова технология. Ще се изследват възможните ѝ приложения за целите на изкуството, като инструмент в артистичните практики.
 
Темата на първия “Z ФЕСТ” са дроните - безпилотни летателни апарати, управлявани дистанционно. Те са разработени за военна употреба, но през последните години започват да навлизат и в гражданската сфера. Важен момент за приложението на дроните е практиката да се оборудват с камери, с които да заснемат кадри от висока гледна точка. В комбинация с възможността да достигнат до труднодостъпни места, те се превръщат в технология с изключително широко приложение, от която неминуемо се възползва и изкуството.

Темата на първия фест са дроните            “Z ФЕСТ”  ще се реализира в старото трамвайно депо “Клокотница” в София и ще представи разнообразни артистични гледни точки, инспирирани от идеята за погледа през камерата на дрона. Събитието ще включва презентация на технологията на безпилотните летателни апарати, изложба видео арт, аудиовизуален сет със смесване на живо на музика и видео. Също така ще се проведе и дискусия за бъдещето на трамвайно депо “Клокотница” като алтернативна зона за култура.
            
Основният акцент на “Z ФЕСТ” е видео арт изложбата “По покривите на София”, която отразява резултатите от два уъркшопа, базирани на дрон технологията. В уъркшопа “SOFIA ROOFS” съвместно работят видео артисти и дрон оператори. Целта е да се обменят практики и гледни точки по отношение на възможните приложения на дроните в технически и артистичен план. Водещ е Рене Беекман – един от основателите на магистърска програма “Дигитални изкуства” в Националната художествена академия. Уъркшопът “Поглед отгоре” е за ученици от национална професионална гимназия по полиграфия и фотография в столицата, в рамките на образователната платформа “Паралелни стъпки, паралелни пространства”. Участниците в него създават видео творби, базирани на заснети с дрон кадри на София.
прочитания: 9402

SMF-Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info