Corey Taylor
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
“Голо тяло” – скулптура и рисунки от колекцията на СГХГ
 
14 Юни, 2015
“Голо тяло” – скулптура и рисунки от колекцията на СГХГИзложбата ще представи скулптура и рисунки - творби на различни български автори от колекцията на СГХГ, посветили част от творчеството си на голото тяло. Жанр, в който Васка Емануилова има ярки постижения.

На 17 юни, сряда, от 18:00 часа Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще представи изложбата “Голо тяло”. Експозицията се посвещава на 110-годишнината от рождението на известната скулпторка Васка Емануилова. Изложбата ще представи скулптура и рисунки – произведения на различни български автори от колекцията на СГХГ, посветили част от творчеството си на голото тяло, жанр в който Васка Емануилова има ярки постижения. Със собствения си естетически възглед и присъствие, тя достига до свой стилистически почерк, има своето значимо и достойно място в българската скулптура. Основна част от творчеството ѝ е свързана с важни постижения в областта на голото тяло. През целия си творчески път, близо шест десетилетия, тя се връща към тази вечна тема – човешкото тяло, най-изразително в своята голота. Васка Емануилова го открива за себе си и за нашето изкуство отново, по новому. За нея това е сюжет, който съдържа в себе си не само физическата достоверност на натурата, нито само формалните търсения, а нещо по-дълбоко, свързано с духа и живота.

Човешкото тяло, най-изразително в своята голота
През годините в колекцията на СГХГ са откупувани  творби от различни периоди от този жанр и се е оформила интересна сбирка. Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра “Голо тяло”, които се съхраняват във фонд “Скулптура” и “Графика” на СГХГ. Експозицията поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век. Това е активният творчески период на Васка Емануилова. Освен нейни творби, в експозицията  са включени работи и на други български автори, част от които продължават да се вълнуват от жанра и до днес. Показани са над 80 творби – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията. Посетителите ще видят произведения на Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела, Галин Малакчиев, Павел Койчев, Томас Кочев, Спартак Дерменджиев, Пенчо Добрев, Емил Попов, Кирил Матеев. А като своеобразен контрапункт, и в същото време като един паралелен и обогатяващ разказ, са представени рисунки на Греди Асса, Марко Бехар, Свилен Блажев , Георги Павлов – Павлето. Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство.

Изложбата “Голо тяло” може да бъде видяна до 12 юли 2015 г. в Софийска градска художествена галерия на ул. “Ген Гурко” 1.

прочитания: 8910


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info