Judas-Priest
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Светли петък е денят на Света Богородица - Живоприемен източник
 
10 Май, 2024
Светли петък е денят на Света Богородица - Живоприемен източникПрез годините много болни получили изцеление от безброй болести затова днес празнуваме този светъл празник.

   снимка: БНР

   източник: Дума

  На Светли Петък Светата Източно Православна Църква чества празника ЖИВОПРИЕМНИ ИЗТОЧНИК ИЗЦЕЛЕНИЕ. Той е свързан с обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Константинопол (Истанбул) и се нарича "Живоприемен източник изцеление" (Балъклъ). 

  Този празник обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V век на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 година храм "Живоприемен източник изцеление". 

  През V век млад мъж на име Макелий се разхождал извън стените на Константинопол. Срещнал възрастен сляп старец, който търсел в гората някакъв извор с лековита вода, който помагал на слепите да прогледнат. По внушение на Пресвета Богородица младият Макелий повел дядото навътре в гората и там не намерили вълшебния извор, а една локва с вода. Гласът на Пресвета Богородица накарал Макелий да пие три пъти от водата от извора и намаже очите на дядото с калта от извора. Слепите очи на дядото се размърдали и той започнал да вижда за пръв път от много години. Минали още няколко години и младият Макелий бил възведен за епископ на Константинонол от император Лъв Първи. Едно от първите неща, които направил император Лъв Първи, било да изгради чешма, през която да тече лековитата вода, която бликнала от извора, посочен от Пресвета Владичица Богородица, и там издигнали голяма и красива църква. Когато църквата била готова и осветена, сам император Лъв Първи отново чул гласа на Божията Майка която обещала, че ще лекува всеки болен вярващ, който отиде в този храм, помоли се горещо, пие от водата и измие своето тяло. През годините много болни получили изцеление от безброй болести и затова днес празнуваме този светъл празник. 

  Имен ден имат: Живко, Живка, Жива, Живана.

прочитания: 154

Bruce-Dickinson_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info