We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Kantorakantora_new
“Винсeнт”: Експеримент с цикъла време-пространство в дигиталния филм
 
19 Юни, 2016
“Винсeнт”: Експеримент с цикъла време-пространство в дигиталния филмЧовешкият елемент в китайската творба “Винсент” е желанието. На фестивала за наследство "Идоли 2016" лентата спечели Първа награда в категория “Експеримент”.

Автор: Вен-Шинг Хо

Китайският филм Винсент на режисьорите Хуонг Оучул и Вен-Шинг Хо спечели Първа награда в категория Експеримент на IX-ия международен кинофестивал за наследство Идоли 2016.

Процесът

Режисьорът Хуонг Оучул и аз (режисьорът Вен-Шинг Хо) имаме амбицията да направим серия от филми, с които да документираме “Историяга на изкуството” на нашия век с фокус върху Азия. Сценариите на разказите ни всъщност са действителни случки. Ние ги превърнахме в кино посредством задълбочено изследване на човешкото поведение.

Винсент - експеримент с времето и пространствотоПреди време животът в Токио бе много тежък – спомням си, че седяхме двамата в малък ресторант с няколко монети на бара, които да похарчим в края на изнурителния ден. Аз често пиех зелен чай, а режисьорът Хуонг предпочиташе чаша со-джу (популярна корейска алкохолна напитка). В този бар се радвахме на каквото имаше да се радваме и страдахме на каквото имаше да страдаме.

Под приглушената светлина режисьорът Хуонг ми сподели за инцидент с Винсент ван Гог и сервитьорка в ресторант, който се случва във вечерта на 23 декември 1888 г. Това беше началото на дискусията ни относно създаването на филма “Винсент” (“Vincent”). Сценарият бе написан и продуциран след преместването ни от Токио, Япония в Ханджоу, Китай през 2015 г., за да отбележим 125-годишнината на холандския художник Винсент ван Гог. Сценарият имаше за цел да възстанови човечността.

Саундтракът

Саундтракът на “Винсент” представлява креативна колаборация с композитора и джаз музикант Дилън Тейлър от Филаделфия, с когото работим от 2001 г. Аз самият изпълнявам класическа музика за филмите ни. С Дилън си партнираме в театрални и кино проекти. Обикновено най-напред записваме джаз и класическа музика, след което към тях започвам да добавям най-различни звуци от дневните ми впечатления. Понякога записвам звуци, създадени от самия мен, а понякога записвам и такива, които отразяват времето и пространството, в което съм в момента. Вкарвам всичко това в компютъра и започвам да го реаранжирам във филмова музика. Факт е, че музиката много еволюира покрай киното и с развитието на технологиите филмовият саундтрак се превърна в микс от музикални композиции, картини и звуци.

Фундаменталният човешки елемент в творбата е желаниетоПрез 2005 г. се преместих от САЩ в Азия. Прекарах повече от 5 години в Сингапур, 4 години в Токио и 2 години в Китай. С Дилън вече се намирахме на различни континенти и продължихме съвместната си работа онлайн. Той записваше музика в Америка и ми я изпращаше в Азия. Аз извършвах аранжимента и финалното миксиране. Най-напред обсъждахме сценария по време на пре-продукцията. След това решавахме каква ще е основната музикална тема и какви ще са нейните вариации, след което избирахме и музикалните инструменти. Най-накрая планирахме какъв бюджет ще ни е необходим.

Факт е, че всички включени музикални творби във филма “Винсент” получиха голямо одобрение в цялото джаз общество. Това само ни вдъхнови да продължим и да се опитаме да надхвърлим творческите си възможности.

Продукцията

Правим много експерименти с историите, които разказваме... В предишния ни филм “Крадец” (“Thief”) изобретих метод за прилагане на концепцията за цикличното време и линейното време в състоянието на ума. При нея камерата се превръща в инструмент за задълбочено наблюдаване на човешкото поведение. Прилагането на цикличното време бе реализирано посреством композиционните техники, използвани в музиката на японския композитор Тори Такемицу. Експериментът с “Крадец” ни вдъхнови да продължим със следващите си проекти, в това число и “Винсент”. “Крадец” изследваше фундаменталният човешки елемент да бъдеш алчен, олицетворен в акта на кражбата. Филмът обаче не е насочен към самия престъпен акт, а към разбирането на причината за това да се краде.

В случая с “Винсент” миналото (1888) се слива с бъдещето (2016). Фундаменталният човешки елемент в творбата е желанието. Филмът “Винсент” е създаден като експеримент с времето и пространството. Това се постига посредством писмо, написано на 23 декември 1888 г. от художника Винсент ван Гог до неговия приятел “Винсент” в Ханджоу, Китай. През 2015 г. китайският художник Винсент разбира актът, извършен от Ван Гог преди повече от век. Времето се преплита в различни циклични кръгове – минало, настояще и бъдеще престават да съществуват. Смел експеримент, който смятаме да продължим и в следващите проекти от “Историяга на изкуството”.

прочитания: 1591

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info