Geoff_Tate_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

“Бенедикт Къмбърбач — Шерлок Холмс на XXI век”
 
13 Юни, 2024
“Бенедикт Къмбърбач — Шерлок Холмс на XXI век”За да се подготви за ролята си, Къмбърбач изчита всички произведения, които Артър Конан Дойл написва за гениалния детектив.

    Във филмографията си британският актьор Бенедикт Къмбърбач има десетки роли на знакови герои — гениалният физик Стивън Хокинг, доктор Стрейндж от вселената на Marvel, Хамлет на Уилям Шекспир. Може би най-разпознаваемият образ обаче, в който той се превъплъщава, е този на детектива Шерлок Холмс в едноименния сериал на BBC “Шерлок”.

    Книгата “Бенедикт Къмбърбач — Шерлок Холмс на XXI век” на издателство “Паритет” разказва както за биографията на актьора, така и за най-интересните моменти от снимачната площадка на “Шерлок” — от раждането на идеята за поредицата и написването на сценария до процеса на заснемането на епизодите.

    Бенедикт Къмбърбач — Шерлок Холмс на XXI векЗа да се подготви за ролята си, Къмбърбач изчита всички произведения, които Артър Конан Дойл написва за гениалния детектив. Актьорът иска да изгледа и всичките 70 екранизации, заснети за Холмс до този момент, но това се оказва физически невъзможно.

    Героят на Бенедикт Къмбърбач е роден в края на XX-и век и работи през новото хилядолетие. Шерлок е израснал в много добро семейство, получава отлично образование и има възможност да помага безплатно на Скотланд Ярд в разследването на престъпления. Притежавайки гениална наблюдателност и не по-малко гениалната способност да анализира информацията, Шерлок работи като частен детектив, без да се безпокои особено дали има клиенти. Той има свой сайт в интернет, озаглавен “Науката за дедукцията”, но за дедукция в него няма информация — само описанието на повече от двеста сорта тютюн. Покрай частните си консултации Шерлок помага и на Скотланд Ярд като консултант-детектив – той всъщност сам си измисля тази длъжност. Неговият брат, Майкрофт Холмс, заема висок пост в британското правителство и също често търси помощта на Шерлок при разкриването на престъпления, които застрашават националната сигурност.

    Според сценария на сериала Шерлок страда от лека форма на синдрома на Аспергер, който често наричат “болест на гениите”. Психическото разстройство с наименованието “Синдром на Аспергер” се отнася към разстройствата от аутистичния спектър. Такива хора са съвсем нормални, ако не се смята патологичната им неловкост и сложност при общуването с други хора. Шерлок решава този проблем просто — през цялото време той “играе” ролята на самия себе си. Провокиращото поведение помага на детектива да се спаси от всички неудобства на Аспергер — не той е този, за когото е сложно да общува с хората, а хората са тези, които не могат да намерят общ език с него. Шерлок нарича себе си високоактивен социопат.

    Шерлок на Бенедикт Къмбърбач притежава уникална памет, но не това е неговото главно качество. Паметта на всеки човек може да се развие до невероятни предели, това е въпрос само на тренировка и сила на волята. Работата е там, че един обикновен човек с такава памет най-вероятно ще полудее. Можеш да се научиш да запомняш, но да се научиш да забравяш е практически невъзможно. Мозъкът на Шерлок работи по-добре и по-бързо от всеки компютър. Той успява да изтрие всички излишни и ненужни сведения. 

    Освен за създаването на 15-те епизода от четирите сезона на “Шерлок”, книгата разказва и за знаковите места в Лондон, където са заснети различни сцени от сериала — кафенето “Спийдис”, улицата “Норт Гауър Стрийт”, която се намира на около километър от прочутата “Бейкър Стрийт”, където обаче е невъзможно да се снима поради наплива от туристи; болницата “Свети Вартоломей”, небостъргачът “Тауър 42”, електроцентралата “Батърси” и мн. др. А почти на всяка страница от книгата читателите ще имат възможност да разгледат впечатляващи фотографии, на които са запечатани най-любопитните моменти от творческия процес по създаването на “Шерлок”.


прочитания: 123

Faun_Eventim_2

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info