Geoff_Tate_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Corey-Taylor-verticalMegadeth-vertical
Препълнени зали аплодираха фестивала “Сцена на кръстопът”
 
25 Сеп, 2013
Препълнени зали аплодираха фестивала “Сцена на кръстопът”18 000 в салона и поне още толкова около откритите сцени за съпътстваща програма на форума преживяха едно неповторимо пътешествие в света на изкуството. “Сцената” подари незабравими емоции на града.

Представленията от програмата на театралния фестивал “Сцена на кръстопът” са гледани от 18 000 зрители. 6000 повече са пловдивчаните и гостите на града, влезли в залата,  в сравнение с изданието през 2012 г. Те избраха своето заглавие измежду 21 спектакъла –  11 на голяма сцена и 10 в Камерната зала.

Публиката откри своя театрален хоризонт (каквото е и мотото на фестивала) въпреки премеждията – пожара в голямата зала на Драматичния театър – Пловдив и инцидента с падналата чига в дома на културата, която рани сценични работници от Младежкия театър.

Пожарът в Драмата принуди организаторите да преместят част от спектаклите в Дома на културата “Борис Христов”. Липсата на кръг направи невъзможно гостуването на Народния театър със спектакъла “Веселите уиндзорки”. После паднаха “Почти представление” и “Господин Балкански” заради злополуката  в салона на Дома на културата.

Независимо от всичко фестивалът победи – публиката го подкрепи и направи неповторим. 18 000 в салона и поне още толкова около откритите сцени за съпътстващата програма на форума преживяха едно неповторимо пътешествие в света на изкуството. “Сцената” подари незабравими емоции на града – куклени представления пред Драмата, ревюта на театрални костюми,  демонстрации на грим, уъркшоп на Валентин Танев на тема “Тетралната импровизация”, изложба на театрални плакати, пърформънсът на Ида Даниел в културен център “Тракарт” и много театър на двете фестивални сцени.

Пловдив има една естетска, прекрасна, аплодираща, но и критична публика. Дължим й благодарност, каза арт директорът на “Сцената” проф. Стефан Данаилов.

Точно тази публика се изправи на крака пред таланта на едни от най-забележителните артисти на България – Цветана Манева, Марин Янев, Илия Добрев, Стефан Мавродиев, Илка Зафирова, Атанас Атанасов, Вальо Танев, Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Бойко Кръстанов, Анастасия Ингилизова, Иван Радоев, Стефан Вълдобрев, Калин Врачански, Теодора Духовникова и мн. др. Тя бе журито, отличило с реакциите си актьорските превъплъщения на  триото “стари клоуни” Марин Янев, Илия Добрев и Стефан Мавродиев.

Възвишение - премиера на Пловдивския театър Един от новите  членове на меценатското семейство, направило “Сцена на кръстопът” възможен,  ОББ пък отличи брилиянтните актьори от Театър 199. Мениджърът “Връзки с обществеността и спонсорство” на банката Анка Костова връчи статуетка на изключителната Цветана Манева на закриването на фестивала.

Препълнени зали изгледаха и аплодираха двете премиерни заглавия в програмата на форума – неповторимото “Възвишение” на Пловдивския театър и ироничното “Речта на селския крал” – копродукция на Сатиричния  и Хасковския театри. Зрителите се радваха и на музикалните акценти в програмата – изявите на Мария Елена Инфантино и Георги Славчев и импровизациите на Мая Новоселска и Антони Дончев. Препълнен салон посрещна за празничен рецитал и писателя и драматург Димитър Атанасов, който отбеляза 60-годишнината си в рамките на “Сцената”.

Три бяха чуждите трупи, които се изявиха пред пловдивска публика. Киевският академичен театър за драма и комедия на левия бряг на Днепър гостува под тепетата  със съдействието на почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. Представлението, изиграно пред пълен салон, изгледа посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. Интересни за публиката бяха и гастролите на Театрална къща Прага с “Другата смърт на Жана Д`Арк” по Стефан Цанев и Малко театро Будапеща със “Зебра” по Яна Добрева.

Фестивал нямаше да има без  подкрепата  на Министерството на културата и община Пловдив, на основния спонсор инж. Димитър Георгиев, собственик на фирма “Роза импекс”, и неговите съзаклятници в театралното приключение – ОББ, КЦМ 2000 АД, Атаро Клима и Ондулин.

“Сцената” вдъхнови гостуващите актьори. Мнозина от тях дариха хонорарите си в името на една от най-важните каузи за Пловдив – възстановяването на голямата зала на Драматичния театър. Сред тях е и актрисата Габриела Хаджикостова от Малко театро Будапеща.

Ден след официалното закриване фестивалът  продължи да радва пловдивската публика – тази вечер – 25 септември,  от 19:00 часа в Камерната зала на Драмата Рашко Младенов и Константин Цеков изиграха благотворително спектакъла си “Ла”. Приходите от него отиват за ремонта на изгорялата сцена.  Представлението се случи с финансовата подкрепа на една от най-авторитетните български фирми за производство на месни продукти и сирена – пловдивската фирма "Д. Маджаров-2"-ЕООД.

17-тата “Сцена на кръстопът” отговори на хоризонта на очакванията на зрителите си. Надеждата на всички – организатори, фенове, меценати, е догодина откриването на 18-тото издание да се случи в обновената бляскава голяма зала на Драматичен театър – Пловдив.

прочитания: 3277

Faun_Eventim_2

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info