WASP_1
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви слашър хорър поредица?

Хелоуин
Писък
Кошмари на Елм Стрийт
Петък 13
Знам какво направи миналото лято
Тексаско клане

 
   Резултати

ГРАБО
Театрална работилница “Сфумато” представи “Между празниците”
 
08 Дек, 2013
Театрална работилница “Сфумато” представи “Между празниците”Ателието е под формата на диптих – два монолога за млада, съвременна и европейска двойка, мъж и жена: в тях те взаимно се оглеждат, а огледалото на битието им е ту здраво, ту криво или счупено.

            фотографии: Симон Версано

Театрална работилница “Сфумато” добави ново предизивкателство към програмата си. На 7 декември публиката беше провокирана да се вгледа в себе си с новия спекатакъл “Между празниците”. Премиерата на ателието остави отпечатък в съзнанието на всеки посмял да си направи честен самоанализ заедно с актьорите на сцената.

“Между празниците” е повече от особен проект. Текстът е написан от Стефан Иванов специално за актьорите на “Сфумато” Елена Димитрова и Христо Петков, които извървяват един словесен “джем сешън”. “Между празниците” е под формата на диптих - два монолога за млада, съвременна и европейска двойка, мъж и жена. Всеки има своя собствена изява в едно общо пространство, в което те нямат директен диалог. Двата образа взаимно се оглеждат, а огледалото на битието им е ту здраво, ту криво или счупено. Монолозите са нарязани на парчета и смесени от режисьора Маргарита Младенова.

Спектакълът се занимава с житейския път, с краховете и провалите, през които всеки преминава, с усещането за онеправданост и желанието да минеш отвъд провала. Той ни нашепва да не се изживяваваме като жертви и да не живеем с мисълта, че светът ни е крив. “Между празниците” създава различни асоциации за всеки и в същото време носи едно послание: да гледаме по-критично на себе си.

Два монолога за млада, съвременна и европейска двойка, мъж и жена
Според Маргарита Младенова драматургичният текст е акт на разчитане и изписване на загадката, която е днешният човек и е опит да се осъществи автентична и интензивна среща, да се направи разрез в дълбочина, рентгенова снимка отвъд видимото с просто око. “Драматургичният текст е и подобен на музикална партитура, през чието изговаряне се предава множествеността и енергията на мъжа и жената, защото те не са еднопланови и еднозначни. Фрагментарното действие, изповед, споделяне в “Между празниците“ е между Коледа и Великден, между раждане и погребение, между празник и празнота. И е за това как се живее в дните на криза - духовна, семейна, икономическа, ценностна и политическа. И за това какви са вътрешните животи на двама днешни млади хора, които продължават да са търсещи и желаещи, какво ги задвижва, какво ги спъва, зарежда и възбужда. Как мъжът и жената са разкъсвани болезнено и до оголеност между надежда и отчаяние, семейство и самостоятелност, Ерос и Танатос, свобода и необходимост, небе и земя, реалност и сюрреалност, материално и духовно, страст и панически страх, обвинение и прошка. И какви са средствата им за вътрешна съпротива и защита от дехуманизиращия и обезобразяващ свят. И доколко е възможно чрез близост и интимност човек да се съхрани в хаоса на актуалното, несигурно и неустойчиво, състояние на нещата.”, споделя Младенова.


прочитания: 3376


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info