We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
Постановката „Дванайсет разгневени мъже” разтърси Младежки театър
 
04 Юни, 2014
Постановката „Дванайсет разгневени мъже” разтърси Младежки театърДванайсет мъже се срещат, за да решат съдбата на момче, осъдено за убийство. В разгорещен дебат те избягват капаните на една измамна система и издават справедлива и безпристрастна присъда.

Справедливият процес е в основата на всяка добра съдебна система. Всеки може да бъде несправедливо обвинен и единственото, на което може да разчита е да получи шанс да се защити. Възможно ли е обаче, наистина днес да получим справедливост и да бъдем изслушани, след като болшинството от хората са отегчени, стресирани, предубедени и най-вече безразлични? Дали непознат ще се замисли за бъдещето Ви и ще си направи труда да Ви защити? Младежки театър „Николай Бинев” доказа, че това наистина може да се случи. За целта обаче са необходими 12 актьора от от Театр Нови – Познан, Полша. На 3 юни актьорите Михал Коцурек, Гжегож Голашевски, Томаш Ношински, Збигнев Грохал, Мариуш Заневски, Мариуш Пухалски, Тадеуш Джевецки, Матеуш Лавринович, Михал Груджински, Анджей Лайборек, Никодем Каспрович Шимон Мислаковски, Януш Анджейевски спасиха младеж от сигурна смърт и разтърсиха българската публика. Дванайсет разгневени мъже се караха, дискутираха, предизвикваха, обиждаха и какво ли още не в името на справедливостта. Брилянтната постановка беше част от осмото издание на “Световен театър в София”.

“Дванайсет разгневени мъже” е култов филм от 1957 г. на режисьора Сидни Лъмет по телевизионната драма на американския драматург Реджиналд Роуз.  Дванайсет мъже се срещат, за да решат съдбата на момче, осъдено за убийство. Филмът демонстрира как в разгорещен дебат те преодоляват своите предразсъдъци, избягват капаните на една измамна система и издават справедлива и безпристрастна присъда. Демокрацията, истината и красотата триумфират.

Екипът на познанската театралната постановка “Дванайсет разгневени мъже” обаче се усъмнява в този триумф. Той създава спектакъл по същата пиеса, в който доброто и злото са обикновени средства за манипулация, а идеята за “кауза” е само желание да се постигне престиж или признание, а не да се разкрие истината. Тенденциозният език на заседателите като че ли служи не толкова за постигане на съгласие около обща идея, а за прикриване на лични травми, амбиции, комплекси и желания. Зрелищен и интелигентен спектакъл, който след премиерата си в Познан не спира да привлича внимание.

Дванайсет мъже се срещат, за да решат съдбата на момче, осъдено за убийство
Режисьорът Радослав Рижик е от младите надежди на полския театър. Той завършва полонистика във Варшавския университет и режисура в Академията за театрално изкуство в Краков. Печели първа награда за режисура на Националния фестивал на режисурата Интерпретации, както награда от Националния конкурс за най-добро представление по Уилям Шекспир с постановката си “Хамлет” (2011).

Осмото издание на “Световен театър в София” се осъществява в партньорство със Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Полски културен институт в София, Фондация “Америка за България”, Сдружение “Антракт”, Театрална работилница “Сфумато”, Младежки театър “Николай Бинев”, Център за култура и дебат “Червената къща”.

Ако искате да се докоснете до дванайсетте разгневени мъже трябва да посетите Варна на 5 юни 2014 г., Сцена “Филиал” – 19:30. Това са часът и мястото на следващото справедливо дело.

Допълнителна информация за спектаклите от програмата на “Световен театър в София” ще намерите тук.прочитания: 2912

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info