WASP_2
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ГРАБО
Историята на Великата китайска стена (част трета)
 
08 Окт, 2007
Историята на Великата китайска стена (част трета)Най-добре запазеният участък е този, който се намира в близост до село Бадалин, на около 65 км. от Пекин. На много места обаче стената е полуразрушена, особено в западните си райони.

От участъците от Великата китайска стена, изградени по време на династията Мин, най-добре са се съхранили, построените от камък. При тяхното строителство земната повърхност се изравнявала и върху нея се забивали масивни пилони, служещи за опора на градежа.

За китайците Великата китайска стена служи за убедително доказателство за величието на държавата им в миналотоВърху тези фундаменти постепенно била издигана стената с облицовка от дребни камъчета, пръст и вар. Когато съоръжението достигнело нужната височина (стената в периода на династията Мин имала височина 6 м. и широчина 7,5 м.), най-отгоре се нареждал кирпич. Ако наклонът бил по-малък от 45 градуса, кирпичната настилка се правела плоска, а при по-голям наклон в стената се изграждали стъпала.

В периода на разцвета на династията Мин стената се простирала от крепостта Шанхайгуан на брега на пролива Бохайван  до Цзяйогуан в северозападната провинция Гансу (по време на династията Цин най-западната точка се е намирала 200 км по - далече).

Най-добре запазеният участък е този, който се намира в близост до село Бадалин, на около 65 км. от Пекин. На много места обаче стената е полуразрушена, особено в западните си райони.

За китайците Великата китайска стена служи за убедително доказателство за величието на държавата им в миналото. За останалия свят тя представлява удивителен паметник, свидетелство за силата на хората, тяхната изобретателност и  издържливост.

           Към първа и втора част
прочитания: 6319


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info