Glenn-Hughes-Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Загадъчните каменни статуи на остров Пасха
 
26 Яну, 2009
Загадъчните каменни статуи на остров ПасхаОстровът е открит през 1772 г. от холандския моряк Рогевеном на празника Пасха (Великден). Остров Пасха е особено интересен с уникалните си образци на изчезналата култура на полинезийците.

Остров Пасха, известен още като Рапа Нуи, е вулканичен остров, който се намира в източната част на Тихия океан. Населението му днес наброява 2000 човека, а самият остров е считан за част от територията на Чили. Жителите на Пасха се прехранват от риболов и овцевъдство.

Островът е открит през 1772 г. от холандския мореплавател Рогевеном на празника Пасха (Великден). Остров Пасха е особено интересен с уникалните си образци на изчезналата култура на полинезийците – каменни скулптури и масивни дървени стълбове, покрити с писменост.

Скулптурите представляват гигантски глави с увиснали брадички и дълги уши. Някои от тях носят на главите си шапки, изработени от червен камъкЗа острова съществуват много легенди. Той се смята за най-уединеното кътче в целия свят. Този миниатюрен остров с вулканично произхождение е голям едва 24 км. Най-близката точка от човешката цивилизация се намира на 3600 км от острова – това е чилийският град Валпараисо.

Всичко, свързано с миналото на острова, днес е забулено в тайна. Откъде са пристигнали неговите първи обитатели? Как въобще са открили това райско кътче? И най-голямата мистерия – защо са изваяли повече от 600 гигантски каменни статуи?

Холандските моряци, които откриват острова в неделята на Великден през 1772 г., се натъкнали на представители на няколко раси на Пасха. Тук живеели чернокожи, червенокожи и дори напълно бели хора. Съжителството им било хармонично и пълноценно. Дали обаче те са “авторите” на гигантските каменни статуи, холандците не успели да разберат.

Тези уникални произведения на изкуството са високи от 4 до 10 метра, всяка от скулптурите тежи не по-малко от 20 тона. Някои образци надвишават теглото от 90 тона. Скулптурите представляват гигантски глави с увиснали брадички и дълги уши. Някои от тях носят на главите си шапки, изработени от червен камък, което холандските моряци изтълкували като знак, че по този начин те са били обожествени.

прочитания: 7333


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info