WASP_2
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ГРАБО
Трагедията на остров Кракатау (част втора)
 
21 Яну, 2008
Трагедията на остров Кракатау (част втора)Две трети от остров Кракатау потъват във водата. Скали политат във въздуха на височина 55 км. Грохотът от изригването на вулкана на острова достига чак до жителите на остров Ява, които се намирали на повече от 160км.

На 27 август 1883 г. силен подземен трус разтърсва острова и го разделя на две. Две трети от остров Кракатау потъват във водата. Скали политат във въздуха на височина 55 км. Грохотът от изригването на вулкана на острова достига чак до жителите от северната част на остров Ява, които се намирали на повече от 160 км от мястото на катастрофата. Обитателите на остров Родригес, разположен на 4800 км. на запад, решават че на хоризонта се води някакво грандиозно морско сражение.

Грохотът от изригването на вулкана на острова достига чак до жителите от северната част на остров ЯваОт остров Кракатау остава гигантски кратер с диаметър 6 км., намиращ се на дълбочина 275 м. под морската повърхност. Запълването на кратера с морска вода предизвиква мощна приливна вълна с височина 40 м., която се устремява напред със скорост 1100 км. / ч. – практически със скоростта на светлината.

Огромната водна стена разрушава и съседните малки острови и се усеща дори на Хаваите и на юг в Калифорния. На 28 август всичко стихва, въпреки че слаби трусове продължават да се усещат до февруари 1864 г.

Последиците от изригването били трагични. На десетки километри било блокирано преминаването на плавателни съдове, а по Индийския океан месеци наред плавали гигантски скални отломки, които предизвикали множество корабокрушения. Вулканичният прах се носел в атмосферата почти цяла година, променяйки цветът на слънцето на зелен. Дневните температури спаднали, тъй като слънчевите лъчи не можели да пробият плътния дим, който се стелял над океана. Така остров Кракатау загива в резултат на едно от най-мощните в човешката история изригвания на вулкани!

             Към част първа


прочитания: 7118


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info