WASP_2
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ГРАБО
Първоначално богослуженията в“Св. Георги” в Одрин се извършвали на гръцки
 
05 Яну, 2008
Първоначално богослуженията в“Св. Георги” в Одрин се извършвали на гръцкиПрез 2007 г. в църквата е обособена библиотека. Тя разполага с фонд от 2200 тома литература на български език от различни области. Преобладават произведенията от български автори.

Българската църква “Св. Георги” се намира в североизточната част на град Одрин, Република Турция, в квартал “Кайък”, махала “Барутлук”, която някога е била населена с българи. Отвътре църквата е просторна, трикорабна базилика с висок таван, облицован с дърво, а стените са украсени с красиви икони. Основите на храма са положени на 23 април 1880 г. и е изграден още същата година. Построен е със съдействието на тогавашния областен управител на Одрин Рауф паша и с разрешението на султан Хамид ІІ. Църквата е изградена на площ от 320 кв. м. като трикорабна базилика в стил, характерен за българското късно Възраждане. Първоначално богослуженията са се извършвали на гръцки език, но в последствие под натиска на българската общественост в областта започва да се служи на български език.

През последните години църквата е поддържана на доброволни начала от един от малкото потомствени българи Филип Чъкърък. Неговият син е настоящият свещеник отец Александър, който в периода 1992-2000 г. завършва Духовна семинария и Богословски факултет в София. През 2001 г. е ръкоположен за свещеник от Старозагорския митрополит Негово високопреосвещенство Галактион, а от началото на 2003 г. Вселенският патриарх – Негово Светейшество Вартоломей дава официално разрешение на отец Александър да служи в Одрин.

Църквата е просторна, трикорабна базилика с висок таван, облицован с дървоПрез 2001 г. е изготвен проект за реставрация на черквата “Св. Георги”. В рамките на подписаната между Република България и Турция “Програма за опазване на недвижимото културно наследство за периода 2002-2003 г.” проектът е внесен за одобрение от Комисията за опазване на природното и културно богатство в Одрин и от местната Дирекция на вакъфите. След получаване на официално разрешение от турска страна за реставрация на църквата, на 12 септември 2003 г. е подписан договор за ремонт на храма с местния архитект Али Ерол, който е председател на Съюза на архитектите в Одрин. Ремонтните дейности започват на 1 октомври 2003 г. и приключват на 30 април 2004 г. Възстановеният храм е тържествено открит и осветен на 9 май 2004 г.

По инициатива на проф. д.ик.н. Стоян Денчев, ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) и председател на Съюза на народните читалища и съвместно с българския генерален консул в гр. Одрин г-н Ангел Ангелов, през 2007 г. в църквата е обособена библиотека. Формиран е екип от специалисти от СВУБИТ, който разработи и реализира проекта. В момента поради ограниченото пространство библиотеката разполага с фонд от 2200 тома литература на български език от различни области. Преобладават произведенията от български автори. Всички книги са дарение, както от частни лица, така също и от СВУБИТ, Български червен кръст, издателство “Захарий Стоянов”, издателство “Аргус” и др. В библиотеката е оформен и български информационен център, който разполага със списания и книги, предоставящи актуална информация за различни краища на България. СВУБИТ поема ангажимента да направи абонамент и за няколко български ежедневника, за да се оформи облика на библиотеката като модерен духовен център.

прочитания: 6046


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info