Sakis_Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм от поредицата за Индиана Джоунс?

Похитителите на изчезналия кивот
Индиана Джоунс и храмът на обречените
Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход
Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп
Индиана Джоунс и реликвата на съдбата

 
   Резултати

ГРАБО
Родоският колос е едно от Седемте чудеса на света
 
02 Апр, 2010
Родоският колос е едно от Седемте чудеса на светаРодоският колос бил завършен през 282 г. пр. Христа. 60 години след като приключил строежът му, Колосът рухнал. Причина за това станало земетресение, което погубило много жители на Родос и успяло да повали Колоса.

В античната история под названието "Колосът" остава известна гигантска статуя, издигната в пристанището на Родос - остров в Егейско море, разположен до бреговете на съвременна Турция. Родоският колос е едно от Седемте чудеса на света. Той представлява статуя на Хелиос - гръцкият бог на Слънцето.

В отминали времена на територията на откъснатия от света остров съществували три големи града - Ялос, Камирос и Линдос. През 408 г. пр. Христа градовете се обединили във внушителен мегаполис, който приел името на острова - Родос. Жителите на Родос били независими търговци. Те избягвали да се намесват в чужди войни, още повече че нееднократно воювали помежду си.

Статуята на бог Хелиос била дело на гръцкия скулптор ХаретВ края на IV-ти век пр. Христа народът на Родос отпразнувал внушителна победа. Цяла година градът устоявал на обсадата на гръцки воини. Гърците се оттеглили, след като разбрали, че няма да могат да превземат града. При отстъплението си те оставили част от обсадните съоръжения. Народът на Родос решил да продаде военните машини и да построи статуя, с която да почете бога на Слънцето - Хелиос. Той защитил града по време на обсадата.

На съвременните учени не е известно как точно е изглеждала гигантската статуя и къде е била разположена. Някои археологически находки доказват, че тя имала височина 33 метра и била изработена изцяло от бронз, с изключение на наметалото от бял мрамор. Статуята на бог Хелиос била дело на гръцкия скулптор Харет. Строежът й продължил 12 години.

Родоският колос бил завършен през 282 г. пр. Христа. 60 години след като приключил строежът му, Колосът рухнал. Причина за това станало земетресение, което погубило много жители на Родос и успяло да повали Колоса. Уникалната скулптура не била възстановена, тъй като оракул предсказал, че това ще донесе нещастие на хората. Боговете се бунтували срещу Хелиос, а на хората не било позволено да се намесват в техните дела, за да се запази балансът в света.

Разрушената статия не била докосната в продължение на почти 900 години. През 654 г. пр. Христа арабите успяли да превземат Родос. Легендата разказва, че сирийският княз заповядал останките на Родоския колос да бъдат пренесени в Сирия, като за тяхното транспортиране били използвани 900 камили.

прочитания: 23378


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info