SMF-Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Противоречивите теории за взрива в Тунгуската тайга (част четвърта)
 
23 Авг, 2008
Противоречивите теории за взрива в Тунгуската тайга (част четвърта)Хипотеза свързва взривът в Тунгуската тайга с т. нар. “черна дупка”. Това предполога професор Майкъл Райън от Тексас. Той смята, че взривът от 1908 г. е бил предизвикан именно от “черна дупка”.

След приключването на Втората световна война съветските учени подновяват изследванията си. Настъпва смяна на терминологията: още в първите материали, публикувани по това време, изчезва терминът “метеорит” и на мястото му се появява “космическо тяло”.

Група учени поддържат концепцията за взривяването на комета над Тунгуската тайга. С тази разлика, че не опашката на кометата, а нейното ядро е експлодирало над тайгата. Други изследователи подкрепят хипотезата, че взривът в Тунгуска е имал ядрен характер. Те доразвиват тази своя теория с показания на очевидци, които твърдят, че след взрива се издигнал стълб от черен дим и паднал черен дъжд.

Атомният взрив се придружава от топлинна вълна. Това значи, че при взривът в тайгата температурата на въздуха трябва да се повишила с няколко хиляди градуса. В района, обхванат от катастрофата обаче, са намерени както изцяло изгорели дървета, така и дървета, недокоснати от огъня.

Възможно е взривът в Тунгуската тайга да е имал ядрен характер Експедиция от 1958 г. установява, че много растения от района на взрива показват генетични изменения. Дърветата, преживели взрива, имали обиколка четири пъти по-голяма и височина два пъти по-голяма от нормалните.

Други две хипотези предизвикват ожесточени спорове в научните среди. През 1941 г. професор Линкълн Ла Пас от Охайо предлага хипотеза, която обяснява взрива от 1908 г. с анихилация на материята. Според неговата хипотеза във Вселената може да съществува материя, изградена от атоми, в които електрическите частици да са обратни на “земните атоми”. Това означава ядрото да бъде заредено отрицателно, а обикалящите около него електрони – положително. Сблъсъкът на материята с антиматерия трябва да предизвика анихилация на двете, съпроводена от мощен взрив.

Втората хипотеза свързва взривът в Тунгуската тайга с т. нар. “черна дупка”. Това е предположение на професор Майкъл Райън от Тексас, който смята, че взривът от 1908 г. е бил предизвикан именно от “черна дупка”. “Черна дупка” с малки размери е пробила земята в района на Тунгуска, появила се е в северната част на Атлантическия океан и е продължила пътя си в пространството.

 И двете хипотези били отхвърлени от съветските учени.


Към част първа

Към част втора

Към част трета
прочитания: 5960


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info