Geoff_Tate_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

Единственият в България музей на мозайките се намира в Девня
 
08 Сеп, 2010
Единственият в България музей на мозайките се намира в ДевняМозайките са изработени от малки камъчета - кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло, в 16 цвята. Те изобразяват предимно персонажи от гръцката и римската митологии.

Град Девня, закътан в североизточна България, е известен със своя уникален музей на мозайките. Идеята за изграждане на такъв музей се ражда по време на археологични проучвания, започнали през 1976 г.

Град Девня е известен със своя уникален музей на мозайкитеМузеят на мозайките представя римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол. Марцианопол бил изграден на мястото на старо тракийско селище при девненските извори след Втората дакийска война от Марк Улпий Траян. Градът представлявал арена на значими исторически събития и важен стратегически център. От основаването си до 187-193 г. Марцианопол принадлежал към провинция Тракия с главен град Philipopolis (Пловдив).

В музея на мозайките в Девня са изложени едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от древни времена, открити в България.

Музеят на мозайките представя римски и ранновизантийски мозайки Музеят е изграден върху част от антични основи на сградата с мозайките. Тя е построена в края на III-ти - началото на IV-ти век. Някои от мозайките са изложени в музея на място в помещенията, в които са открити.

Мозайките са изработени от малки камъчета - кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло, в 16 цвята. Те изобразяват предимно персонажи от гръцката и римската митологии, животни, птици, геометрични орнаменти.

Измежду най-ценните и добре запазени експонати са: мозайка "Горгона - Медуза"; "Сатир и Антиопа"; "Сезони"; "Папонски волути" и други.

прочитания: 5372

Geoff_Tate_Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info