Geoff_Tate_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Национален парк "Централен Балкан" е един от петте PAN парка в Европа
 
03 Авг, 2009
Национален парк "Централен Балкан" е един от петте PAN парка в Европа"Централен Балкан" е чудесно място за любителите на природата. Тук се намира най-високият водопад в България - това е Райското Пръскало, който излива водната си стихия от височина 125 м.

Национален парк "Централен Балкан", разположен в сърцето на България - централните и най-високи части на Стара планина, се простира на територия от 71 669 хектара.

Паркът е създаден, за да съхрани неповторимата дива природа на средна Стара планина. "Централен Балкан" е чудесно място за любителите на природата. Тук се намира най-високият водопад в България - Райското Пръскало, който излива водите си от височина 125 м. Тук е и най-високият връх на Стара планина - Ботев (2376 м.). На територията на парка се срещат 166 вида билкови растения и 256 вида гъби. Запазени са девствени букови гори, смърч, ела, габър, чиято средна възраст е около 111 години. Много от растенията и животните в парка са включени в българската и световна "Червена книга".

Паркът е създаден, за да съхрани неповторимата дива природа на средна Стара планинаВ "Централен Балкан" се редуват вековни гори, скални масиви, дълбоки пропасти с добре поддържани пътеки и мостове, които гарантират сигурността на туристите и предлагат възможност за отмора.

През 2002 г. Национален парк "Централен Балкан" кандидатства за статут на PAN Park. След дълги проучвания, през 2003 г. той получава сертификат като един от петте PAN парка в Европа. Останалите четири са "Ретезат" (Румъния), "Биешчади" (Полша), "Фулуфялет" (Швеция) и "Уланка" (Финландия).

"PAN Parks" е мрежа от защитени територии, която опазва най-доброто от европейската дива природа. В близките години в мрежата на "PAN Parks" ще бъдат приети нови членове. Национален парк "Рила" също кандидатства за статут на PAN парк, като до края на 2005 г. ще стане ясно дали кандидатурата му е приета.

Една от целите на "PAN Parks" е да се превърне в мрежа от най-добрите природни територии в Европа, съперничеща на американските национални паркове.

прочитания: 3917

SMF-Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info