Judas-Priest
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Най-известните банкови обири в света са извършвани от дръзки смелчаги
 
13 Апр, 2006
Най-известните банкови обири в света са извършвани от дръзки смелчагиИзвестни банкови обирджии са Джони Добс, братята Джеймс, Буч Касиди, Бони и Клайд, Наоми Бетс. Те притежават ловкост и хитрост, с които често надлъгват своите "колеги" в униформи.

Откакто съществуват банки, има и хора, които се измъчват от планове как да ги оберат! Успешни или не, банковите обири вълнуват въображението на престъпния ум.

През март 1831 г. Едуард Смит открадва 245 000 долара от "Сити Банк", намираща се на Уолстрийт, Ню Йорк, с което влиза в историята като първият банков крадец в САЩ. След дръзкия обир Едуард Смит е заловен, подведен под отговорност и осъден на 5 години затвор. Други известни американски банкови обирджии, "работили" в края на XIX - XX-ти век, са Джони Добс, братята Джеймс, Буч Касиди, Бони и Клайд, Наоми Бетс.

Особено колоритен образ сред крадците е Андре Стандър, полицай от отдел "Кражби и убийства" към полицейското управление в Йоханесбург, ЮАР. Той започва да ограбва банки през 70-те години. Прочут става с нахалния си стил: понякога обира банка през обедната си почивка и често се връща на местопрестъплението като разследващ офицер. След като изпразва близо 30 банки, Стандър е заловен и осъден на 75 години затвор. Зад решетките той се запознава с двама затворници, извършва бягство с тях и отново започва да обира банки. Стандър намира смъртта си в САЩ, в престрелка с полицията през 1984 г.

Очарователната двойка крадци Бони и КлайдЕдин от най-големите банкови обири в света е обирът на "Safe Deposit Center" в Найтсбридж, Англия. На 12 юли 1987 г. двама мъже влизат в банката с молба да наемат сейф. Веднъж слезли в хранилището, те вадят оръжие и заплашват мениджъра и охраната. Главорезите затварят банката, разбиват повечето сейфове и избягват с 40 млн. лири (111 млн. долара). Месец по-късно, на 12 август, полицията арестува главния извършител и съучастниците му.

Въпреки използваните от банките свръхмодерни охранителни системи и аларми, сензори за движение и температура, крадците намират начин да осъществят плановете си. Доказателство за това е обирът, извършен съвсем скоро - уикенда на 6-7 август 2005 г. във Форталеза, Бразилия. Крадците успяват да отмъкнат 69,8 млн долара от местния клон на "Banco Central". Те прокопават 80-метров тунел между банката и наета наблизо къща. Работата им отнема 3 месеца. Изумени служители откриват липсата чак в понеделник. Голяма част от откраднатата сума е в дребни банкноти, проследяването им е почти невъзможно. Полицията съобщава, че са идентифицирани 8 от крадците.

Благодарение на съвременните средства за защита и разследване, за престъпниците става все по-трудно да се измъкнат от преследвачите си. Но не и невъзможно - не е тайна, че обирджиите на банки притежават ловкост и хитрост, с които често надлъгват своите "колеги" в униформи.

прочитания: 11177

Bruce-Dickinson_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info