Pero_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е вашият фаворит за есенно-зимния киносезон 2023?

Наполеон
Убийците на цветната луна
Клети създания
Ферари
Убиецът

 
   Резултати

ГРАБО
Созополските исторически потайности излизат на бял свят
 
23 Дек, 2011
Созополските исторически потайности излизат на бял святДо края на юни 2012 г. дейностите пред входа на Стария град в Созопол ще завършат. Или само след шест месеца морският град ще може да представи нов обект на историческия туризъм.

Археологическите разкопки на Националния исторически музей пред входа на Стария град в Созопол приключиха за тази година. Необичайното за археология време на този обект се е наложило поради факта, че в началото на октомври са били премахнати два незаконно построени на това място още през 70-те години на миналия век ресторанти, под които са се показали монументалните останки на крепостната стена на града.

Със съдействието на вицепремиера Симеон Дянков са били осигурени средства и в течение на три месеца, въпреки студа, археолозите Цоня Дражева и Димитър Недев са разкопали значително пространство пред крепостните стени.

Археолозите първо се натъкват на крепостната стена, която е почти цяла. Запазена е на височина близо 8 метра - най-висока от стените на близо 3000-те крепости в българските земи. В центъра на разкопавания фрагмент от крепостната стена е открита и входната порта на града. Тя е била широка 4 метра и фланкирана от двете страни с мощни кули - бастионен тип, които също са добре запазени. Портата е част от хитроумно фортификационно съоръжение – капан за нападателя. Преодолелият портата враг, се е изправял пред втора порта и крепостна стена, пред още две кули и е бил обстрелван от всички страни, включително и с гръцки огън. Гръцкият огън е всъщност напалм (осапунена нафта), изстрелвана от медни оръдия. През 812 г. кан Крум пленил в Несебър 36 медни оръдия и оттогава и българите използват това страшно оръжие при защитата на крепости.

Веднага след откриването на портата археолозите са се натъкнали на внушителните останки на огромна средновековна църква, построена в разрез с всички изисквания на фортификацията на десетина метра от външната страна на крепостта.

Строителството на всякакви сгради пред крепостите е било забранявано, тъй като стените им биха прикривали от обстрел приближаващ се нападател.

Църквата, чиито стени са били покрити със стенописи, в определен период е била превърната в храм-костница на избити през 1453 г. от турците знатни созополчани, отказали да предадат града на турците, където са погребани над 200 души.

В църквата са открити и множество монети и печати на византийски императори и български царе, от които най-любопитни са многобройните монети на цар Иван Шишман. Когато той дошъл на власт (1371 г.), Созопол вече пет години не е на българска територия. През 1366 г. градът е бил превзет от кръстоносците на италианския граф Амедей Савойски и предаден на Византия. Но изглежда след 1371 г. - и то след битката при Черномен, която турците печелят, Созопол е бил превзет от тях и предаден на Иван Шишман.

Най-голямата изненада за археолозите е била малката сграда, прилепена до църквата и обърната с лице точно пред входната порта на крепостта. Десетките митнически пломби на пода в тази сграда (някои сложени в две малки гърнета) подсказват, че това е митнически пункт, контролиращ влизащите в града стоки. Според договор между България и Византия от 716 г., сключен от наша страна от кан Кормисош, стоките на търговците от двете държави трябвало да имат оловни митнически пломби - свидетелство, че са платили изискваните от закона мита и акцизи. Очевидно митничарите и от България, и от Византия са имали на въоръжение достатъчно пломби и ако са откривали стока без пломби, са вземали необходимите мита и са поставяли пломбата.

От Националния исторически музей съобщиха, че разкопките ще продължат и през следващата година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация. Целта е до края на юни и дейностите да завършат и Созопол да представи нов обект на историческия туризъм. Новият ансамбъл се намира в непосредствена близост до реставрираният през тази година храма “Св. Св. Кирил и Методий”, в който се пазят мощите на “Св. Иван Предтеча”.
прочитания: 4778


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info