Judas-Priest
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

Приключи първият етап от археологическите разкопки в Обзор
 
18 Дек, 2013
Приключи първият етап от археологическите разкопки в ОбзорПрез тази година по време на изкопни дейности за ремонт на ВиК инсталация на град Обзор се попада на части от древна мономентална сграда. Оказва се, че това са терми. Веднага е направен план за действие.

В Обзор приключи първият етап от археологическите разкопки за разкриването на терми, които според архитектурния стил и намерените в района фрагменти подсказват, че датират от ранновизантийския период – края на  ІV до VІ в.

В Обзор приключи първият етап от археологическите разкопки за разкриването на термиПрез последните 40 години археологическите проучвания в Обзор са преустановени и богатото културно-историческо наследство остава скрито както за жителите, така и за гостите на този град. Това се променя едва през тази година, когато по време на изкопни дейности за ремонт на ВиК инсталацията на града се попада на части от мономентална сграда. Оказва се, че това са терми. Веднага е направен план за действие за спасително археологическо проучване, което се финансира от община Несебър и кметство Обзор и се разкрива площ от близо 300 кв. м.  

“Досега разкрихме две помещения. Първото е със сложен архитектурен план. Има три полукръгли ниши (екседри), врязани в дебелината на стените, в които е имало плитки басейнчета. То е било студеното помещение на термите, тъй като в него няма отоплителна система. Другото помещение също е много интересно, то е с правоъгълни ниши, с хипокаустна система. Тук е бил т.нар. калдариум, т.е горещо помещение с топлата вода”, споделя археологът на обекта Тодор Мавраков.

За съжаление, през тази година бяха проучени едва 30 процента от съоръжението. Вероятно останалата част предстои да бъде разкрита през следващата година.

Разкриването на термите в Обзор е предпоставка за развитие на културен туризъм. “Един от основните приоритети на нашия град е да бъде експонирано богатото му историческо наследство. Освен разкопките на ранновизантийските терми, в недрата на града лежи храм на бог Юпитер и средновековна крепост“, коментира кметът на Обзор Христо Янев.

прочитания: 10527

Judas-Priest_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info