Faun_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Бойните изкуства на остров Окинава (част първа)
 
21 Окт, 2005
Бойните изкуства на остров Окинава (част първа)Бойното изкуство - "кемпо" произхожда от остров Окинава. То възниква в тайни общности, където се практикуват средства за борба без оръжие срещу меч, копие и лък. В цяла Окинава започва "лов на мечове".

Според историческите източници Япония е прародината на всички разновидности на ръкопашния бой "кемпо". Но преди около сто години в самата държава съществуват единствено слухове за тайнствената самоотбрана без оръжие. Съвременното японско изкуство "кемпо" произхожда от Окинава - най-големият остров от архипелага Рюкю и морски кръстопът на древните търговски пътища. Населението на Окинава има общи етнически корени с японците. То говори собствен език и защитава ревностно своята независимост.

През 1372 г. кралят на Рюкю се признава за васал на Китай. Империята изпраща военен посланник в Окинава, а китайска колония се заселва в покрайнините на град Наха. По-късно нейни членове се прехвърлят и в градовете Сюри и Томари. Въпреки че китайската общност живее изолирано, подобно на останалите държави от Югоизточна Азия, именно от нея се прокрадват първите сведения за "кемпо" - тайнственото изкуство на ръкопашния бой.

Селяните не са в състояние да се съпротивляват с голи ръце срещу войницитеПрез 1429 г. крал Сьо Ха Си окончателно обединява феодалните владения в Окинава. В желанието си да пресече всякакви опити за бунтове и да укрепи властта си, Ха Си забранява на всички освен на кралските войни и на придворните си да носят оръжие. Бойците на Окинава остават напълно беззащитни пред произволите на войниците и разбойническите шайки, които бродят из гористите планини на острова. Мерките на Ха Си принуждават селяните да противопоставят силата на волята и твърдостта на духа си срещу оръжието, а срещу стоманената броня - добре тренираните си мускули. Традициите на "кемпо" - единственото средство на народа за борба с узурпаторите, се предават от поколение на поколение в Окинава.

След като кралство Рюкю отказва да подкрепи военните авантюри на могъщия японски владетел Тоетоми Хидеуши, съдбата на архипелага е решена. През 1606 г. Окинава е завладян от 3000 самураи. Кралството се превръща в протекторат на японската империя. Населението е подложено на непосилни данъци и жестока дискриминация.

Селяните обаче не остават безучастни. В отговор на насилието срещу тях те започват да убиват събирачите на данъци и да унищожават самурайските конвои. Тогава японският наместник Хидеуши заповядва да се конфискува оръжието на населението. В цяла Окинава започва "лов на мечове". Селяни, граждани и монаси, които укриват дори обикновено ножче, са заплашени със смъртно наказание. За да бъде изключена всякаква възможност за производство на оръжие, ковачниците по селата се изгарят и се изземват всички домакински предмети, направени от метал. На жителите на всяко село се предоставя по един-единствен нож, който се пази в японски страж и се дава срещу разписка за съвсем кратък период от време.

Селяните не са в състояние да се съпротивляват с голи ръце срещу войниците. Двама-трима майстори на "кемпо" обаче са достатъчни, за да се справят с няколкостотин насилници. В тайните общности, които възникват в градовете и селата, се усъвършенстват всякакви хватки за борба без оръжие срещу меч, копие и лък. Неравните сблъсъци продължават почти два века, докато накрая бунтовниците са надвити от огъня на японските мускети.

          Към част втора

прочитания: 4319

SMF-Bilet_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info