Geoff_Tate_Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

Александрийският фар представлявал и стратегическа крепост
 
30 Сеп, 2010
Александрийският фар представлявал и стратегическа крепостСтените на кулата били облицовани с бял мрамор, а на върха й горял страхотен огън, отражението от който било пренасяно надалече, благодарение на сложна система от огледала.

Едно от седемте чудеса на света, което е свързано с образа на знаменития пълководец Александър Велики, е Александрийският фар. Градът Александрия, основан през 332 пр. Христа, се простирал по делтата на река Нил. Това бил един от първите градове, построени през епохата на елинизма. В Александрия се съхранявал саркофага, в който били положени мощите на Александър Македонски.

Пристанището на Александрия представлявало опасно място за речните търговци. Водите на Нил били буйни и носели със себе си купища камъни и дървета, които затруднявали лоцманите на корабите, пристигнали в Александрия от цял Египет. Ето защо било взето решението да се построи колосален фар, който да обезопаси корабоплаването. Фарът бил построен на остров Фарос, по пътя за Александрия.

Александрийският фар бил издигнат през 240 г. пр. Христа от архитекта Сострат Книдийски. Строителството му отнело цели 5 години. Александрия се превърнал в един от най-развитите търговски центрове и най-богатите градове в света. В услуга на архитекта, който работил по градежа, били цялата елинска флота и хиляди работници от каменоломните.

Фарът представлявал триетажна гигантска кула, която била висока 180 метра. Това бил и първият сериозен "съперник" на египетските пирамиди. Стените на кулата били облицовани с бял мрамор, а на върха й горял страхотен огън, отражението от който било пренасяно надалече, благодарение на сложна система от огледала. Войници качвали дърва за огъня до върха на фара по спирална стълба.

Александрийският фар представлявал и крепост, а не само помощно съоръжение за безопасно мореплаване. Той бил идеален наблюдателен пост, от който било възможно да се разгледа добре числеността на вражеския флот, докато корабите приближавали Александрия.

прочитания: 8923

SMF-Bilet_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info