Bruce-Dickinson
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Гробница на тракийски аристократ в Шуменския исторически музей
 
10 Дек, 2005
Гробница на тракийски аристократ  в Шуменския исторически музейГробницата е градена от плочи пясъчник, грубо обработени, за да са удобни за зидане. Самата гробница е разделена на две помещения - предгробна и основна камера. Находката е от IV-ти век пр. Христа.

Посетителите на регионалния исторически музей в Шумен вече ще имат възможността да разгледат уникална тракийска гробница от ранен тип. Тя е втори такъв експонат, но за разлика от първата, с разкошна архитектура, тази е от век по-рано и с богат гробен инвентар. При проучване на тракийския некропол край шуменското село Ловец през юли т. г. археолозите попадат на този гроб. За всеобща радост се оказва, че той е пропуснат от иманярите и разкритието е автентично.

Гробницата е градена от плочи пясъчник, грубо обработени, за да са удобни за зидане. Самата гробница е разделена на две помещения - предгробна и основна камера. В гробницата са съхранени уникални фрагментарни мономенти. Камъкът, който е поставен като преходен между двете камери, символизира плодородието. Оплодителното начало е рядко срещан култ. Това говори, че в самата гробница е погребан вожд-жрец, тъй като тези длъжности се припокривали при тракийските племена. Със сигурност скелетът е на аристократ, воин, за което се съди по откритите оръжия, железен нож и две копия. В първата камера са се поставяли дарове за мъртвеца и тя е била отворена за всекидневни посещения. Основната камера заедно със самия покойник, даровете и личните му вещи е била запечатана.

Освен човешкия скелет, в камерата археолозите откриват голям брой глинени съдове и оръжия, което подсказва за имуществената състоятелност на покойника. Даровете са богати за времето си, макар в изработването им да липсват благородните метали. Самата гробница е от началото на IV-ти век пр. Христа. Другата гробница е открита край гр. Смядово и също е пренесена в музея, отново с идеята достъпът до нея от посетители да е по-лесен. Според надписа, единствен у нас, разположен върху плоча над входа, тя е принадлежала на жената на тракийски цар. Гробницата е била предназначена за поставяне на урна с праха на починалата. В тази епоха паралелно се е извършвало трупополагането и трупоизгарянето.

На 28 ноември 1981 г. Шуменският исторически музей откри новата си експозиция. Осъществяването на една лелеяна мечта се реализира. Идеята се заражда през 30-те години на миналия век. Тогава инициативен комитет в Шумен взема решение да се изгради културен комплекс, включващ музей и библиотека, както е в момента. По ред причини идеята се осъществява едва през 1981 г. Шуменският исторически музей е с много богат фонд - над 150 000 музейни единици. В залите са изложени над 12 000 експоната.

Материалът е предоставен от в-к "Форум"

прочитания: 3708

Judas-Priest_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info