Glenn-Hughes-Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е вашият фаворит за есенно-зимния киносезон 2023?

Наполеон
Убийците на цветната луна
Клети създания
Ферари
Убиецът

 
   Резултати

ГРАБО
Златното време на прякорите е през Средновековието
 
27 Юли, 2006
Златното време на прякорите е през СредновековиетоВ Англия не било прието хората да се обръщат на фамилно име, а четирите най-популярни собствени имена Джон, Робърт, Ричард и Уилям носели повече от половината мъже в кралството.

Историческите книги и енциклопедии изобилстват от имена на знаменити личности, които се помнят много повече със собствените си имена и прякорите, отколкото с фамилиите. Да назоваваш хората с някое прилагателно, което разкрива типична черта от характера, всъщност е също толкова находчиво днес, както е било и през Средните векове. Тогава е и Златното време на прякорите.

Традицията да се прикачват имена датира още от времето на Александър Велики.Причината за широката употреба на прякори в древността е много проста: по онова време благородниците и кралските особи били изключително много на брой. В Англия не било прието хората да се обръщат на фамилно име, а четирите най-популярни собствени имена Джон, Робърт, Ричард и Уилям носели повече от половината мъже в кралството.

Всъщност традицията да се прикачват имена датира още от времето на Александър Велики (356-323 г. пр. Христа) – един от най-знаменитите пълководци в световната история. Той с право заслужава прякора си заради своята ерудиция, държавнически ум и военни победи.

Уилям Завоевателят (1027-1087 г. сл. Христа), крал на Англия, останал в историята като пълководец на Нормандското нашествие. Уилям се възкачва на престола след победата си в битката при Хейстингс (1066 г. сл. Христа) над своя братовчед Едуард Изповедника, наречен така заради изключителната си набожност. Военните подвизи и рицарското благородство на английския крал Ричард (1157-1199 г. сл. Христа) му донасят популярния и днес прякор Лъвското сърце.

прочитания: 2236


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info