SMF-Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Конквистадорите на Кортес съкрушават империята на ацтеките
 
12 Авг, 2006
Конквистадорите на Кортес съкрушават империята на ацтекитеКогато Кортес влиза в Теотикуан, той е изумен от това, което вижда там - бляскава столица със своя самобитна култура. Градът бил разположен на остров в средата на живописно езеро.

На 4 март 1519 г. Ернан Кортес с армада от 11 кораба и екипаж, наброяващ 600 войника, акостира на Мексиканското крайбрежие. За броени дни мореплавателят превзема областта Табаско, където основава новата испанска колония Виракрус. Кортес се провъзгласява за капитан-генерал и изгаря всички свои кораби, като по този начин лишава отряда си от възможността да се върне в родна Испания.

Движен от трескава жажда за злато и намерил нови съюзници в лицето на местните жители, Кортес се отправя на поход към столицата на ацтеките Теотиукан. Конквистадорите се изправили срещу империя, за чиято мощ дори не подозирали. Така започва една от най-славните авантюри в историята на човечеството.

Кортес се провъзгласява за капитан-генералЗа две години Кортес успява да съкруши ацтекската империя. На 13 август 1521 г. столицата Теотикуан е превзета от испанците, вождът на ацтеките Монтесума загива, а неговият приемник става заложник на Кортес. Една от най-богатите страни по света, до този момент въобще неизвестна за европейците, се превръща в провинция на Испания.

Когато Кортес влиза в Теотикуан, той е изумен от това, което вижда там - великолепна столица със своя самобитна култура. Градът бил разположен на остров в средата на живописно езеро и обкръжен с мрежа от канали, съединяващи множество изкуствени острови.

Повечето къщи били изградени от глина, но знатните люде и жреците живеели във великолепни каменни дворци. В центъра на столицата бил разположен комплекс от пирамиди. Те поразявали със своето великолепие. От вътрешността на тези монументални здания обаче се носела отвратителна воня.

Именно тук ацтеките осъществявали своите кървави ритуали и жертвоприношения за омилостивяване на боговете. Труповете на жертвите се разлагали във вътрешността на пирамидите. Испанците решили, че ацтеките са канибали. Те били шокирани от варварските ацтекски ритуали и затова решиили, че всички местни индианци са поклонници на дявола. Те решили, че трябва по насилствен път да ги накарат да се обърнат към християнската вяра. Това било началото на края за ацтекската цивилизация.

прочитания: 4471

Geoff_Tate_Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info