Cradle-of-Filth_Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е вашият фаворит за есенно-зимния киносезон 2023?

Наполеон
Убийците на цветната луна
Клети създания
Ферари
Убиецът

 
   Резултати

ГРАБО
Велики личности остават в историята със своите прякори
 
28 Дек, 2008
Велики личности остават в историята със своите прякориНад три дузини владетели са останали известни под името Велики, двама са били наричани Великолепни, един Плешиви, а друг Дръзки. Не липсват също и прякори от рода на Мълчаливеца, Късметлията, Умника.

И сред меценатите на изкуствата има знатни люде и управници, които са известни повече с прякорите си. Такъв например е Лоренцо де Медичи (1149-1492), безспорният владетел на Флоренция, който влиза в историята като Лоренцо Великолепни. Освен като вещ политик, той се откроява в периода на италианското Възраждане като поет и учен, покровител на такива творци като Ботичели, Верокио и Микеланджело. А “Кралят Слънце”, както французите с преклонение наричат Луи XIV (1649-1715), си спечелва този колоритен прякор заради блясъка на своя кралски двор.

Историята на прякорите ни отвежда и до някои недотам ласкателни, но суперлативни прилагателни, прикачвани на царе и владетели. Един от тях е този на Иван IV – великият херцог на Москва (1530-1584), който първи в руската империя въвежда титлата “цар”, но заради своята суровост, тиранично управление и невиждана дотогава жестокост е наречен Иван Грозни. Съществуват и прякори от рода на Дърдоркото (Луи Х във Франция), Атила Хуната, Ерик Червения, Едуард Мъченика...

Французите с преклонение наричат Луи XIV “Кралят Слънце”.Освен чрез прилагателни, прибавяни към собствените имена, прякорите всъщност можели да бъдат и “вградени” във фамилиите – като остатък от някоя типична черта на предците на дадения род. Три са източниците на произхода на такива имена: като производно от името на бащата – Ричардсън или Питърсън всъщност означавало “синът на Ричард” или “синът на Питър”; като знак за професията на предците – така всеки господин Смит вероятно знаел, че някой от неговите предци е бил “ковач”, оттам и името му; като описание на някоя особена черта на родоначалниците на фамилията – като “Армстронг” например, което всъщност означава “силната ръка”. Днес обаче някой едва ли се замисля за действителното значение на фамилията си!

Неслучайно Средновековието е известно като Златното време на прякорите. Така например, над три дузини велики мъже са останали известни под името Велики, двама са били наричани Великолепни, един Плешиви, а друг Дръзки. Не липсват също и прякори от рода на Мълчаливеца, Късметлията, Умника, Страшния, Върлината, Изтърсака и други забавни имена, които обаче едва ли са се стрували толкова смешни на техните притежатели!


прочитания: 4574


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info