Cradle-of-Filth_Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм от поредицата за Индиана Джоунс?

Похитителите на изчезналия кивот
Индиана Джоунс и храмът на обречените
Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход
Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп
Индиана Джоунс и реликвата на съдбата

 
   Резултати

ГРАБО
Древните траки ни завещават изкуството на правене на вино
 
26 Дек, 2008
Древните траки ни завещават изкуството на правене на виноСлед като втасало гроздето и се превърнело във вино, траките се отдавали на весели оргии в чест на Дионис, наречени розалии. Римляните ги взели от тях, като нарекли Дионис - Бакхус.

Изкуството на правене на вино ни е завещано от древните траки. Заради култа си към бог Дионис, траките започнали отглеждането на лозата и усвоили майсторството на правене на свещения елексир.

Едно от най големите светилища на траките бе открито през 2000 г. край с. Старосел. Тракийският култов комплекс е свидетелство за съществуването на тракийската цивилизация. Археолозите смятат, че тук е бил погребан един от най-великите владетели на тракийската империя - Ситалк. Храмът пази някои от тайните на древната цивилизация.

Траките предали лозата и майсторството си за правене на вино на гърцитеЕдна от основните функции на светилището обаче било извършването на култови ритуали в чест на бога на виното Дионис. В основата на този култ стоели виното, огънят и лозата. Свидетелство за това са двете парадни стълбища на храма, огромната култова площадка и ваната за съхранение на вино (и днес едни от атракциите на Храма са малките лозови издънки). Един от най-често извършваните ритуали било гадаенето по вино и огън за плодородие. Обикновено той се извършвал от самия господар, който се въплъщавал в ролята на бог Дионис. Владетелите на траките се смятали за безсмъртни и били единствените, които можели да контактуват с бога, затова играели и ролята на жреци.

Според археолозите, само най-заслужилите войни и аристократи можели да участват в този ритуал. Върху олтара на божеството владетелят Ситалк разливал вино и палел огън, а по височината на лумналия пламък се съдело за плодородието на годината. Ако той се издигнел високо, годината щяла да бъде добра.

След като втасало гроздето и се превърнело във вино, траките се отдавали на весели оргии в чест на Дионис, наречени розалии. Римляните ги взели от тях, като нарекли Дионис - Бакхус, а менадите - вакханки.

Траките предали лозата и майсторството си за правене на вино на гърците, които го разпространили из целия свят.

прочитания: 9222


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info